Tuore tutkimus: Jatkuva Facebookin tarkistaminen johtaa vain kateuteen ja masennukseen - Terveys - Ilta-Sanomat

Tuore tutkimus: Jatkuva Facebookin tarkistaminen johtaa vain kateuteen ja masennukseen

Facebook-sivun ja ystävien päivitysten jatkuva tarkistaminen voi johtaa masennusoireisiin.

­

3.3.2015 14:41

Hiljattain kolmen eri yliopiston kanssa yhteistyössä tehty tutkimus selvitti yhteisöpalvelu Facebookin vaikutuksia masennusoireisiin ja niiden muodostumiseen. Tutkimuksessa selvisi, että Facebookin suurkuluttajat saattavat kokea voimakasta kateuden tunnetta, joka puolestaan voi johtaa äärimmäiseen surullisuuteen ja masennusoireisiin.

Tiivistelmä tutkimustuloksesta julkaistiin Missourin Yliopiston sivuilla.

Tutkijat Nanyangin yliopistosta, Bradleyn yliopistosta ja Missourin yliopistosta saivat selville, että Facebookin käyttö voi johtaa masennusoireisiin, jos sosiaalisen median sivusto laukaisee usein kateudentunnetta käyttäjässä.

Tutkijat käyttivät tutkimuksessaan 736 korkeakouluopiskelijan kyselyvastauksia.

– Facebook voi olla hauska ja terveellinen aktiviteetti, jos käyttäjät hyödyntävät mahdollisuutta olla yhteydessä perheensä ja vanhojen ystäviensä kanssa ja jakavat mielenkiintoisia ja tärkeitä asioita elämästään, sanoi Margaret Duffy, Missourin yliopiston journalismin yksikön professori.

– Jos Facebookia käyttää sen sijaan siihen, että tutkii, kuinka hyvin tuttavat pärjäävät taloudellisesti tai kuinka onnellisia he ovat parisuhteissaan, tuttavien sivujen selailu voi johtaa masennustunteisiin, Duffy jatkoi.

Sosiaalisen median lukutaito onkin avainasemassa negatiivisten tunteiden välttämisen kannalta. Masennusoireet ja kateuden tunne kulkivat käsi kädessä tutkimuksessa.

– Käyttäjien pitäisi olla tietoisia siitä, että positiivinen minäkuva on tärkeä sosiaalisen median käyttöä motivoiva tekijä. On siis odotettavissa, että monet käyttäjät julkaisevat itsestään vain positiivisia asioita. Tällainen tietoisuus voi ainakin toivottavasti vähentää kateudentunnetta, arvioi Singaporen Nanyangin yliopiston professori Edson Tandoc, joka oli myös mukana tekemässä tutkimusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?