HS: Särkylääke vedetään kaupoista Ruotsissa - vakavien myrkytysten määrä kasvoi huimasti - Terveys - Ilta-Sanomat

HS: Särkylääke vedetään kaupoista Ruotsissa - vakavien myrkytysten määrä kasvoi huimasti

Parasetamolia on Ruotsissa myyty ruokakaupoissa ja huoltoasemilla vuodesta 2009. Nyt Ruotsin lääkevirasto aikoo kieltää särkylääketablettien myynnin muualla kuin apteekeissa.

Julkaistu: 2.3.2015 19:03

Parasetamolia on Ruotsissa myyty ruokakaupoissa ja huoltoasemilla vuodesta 2009. Nyt Ruotsin lääkevirasto aikoo kieltää särkylääketablettien myynnin muualla kuin apteekeissa, Helsingin Sanomat kertoo.

Helsingin Sanomat uutisoi eilen, kuinka Ruotsissa maan lääkevirasto aikoo kieltää parasetamolin myynnin muualla kuin apteekeissa. Päätös koskee lehden mukaan vain tabletteja eikä muita annostelumuotoja.

Ruotsissa parasetamolia on myyty ruokakaupoissa ja huoltoasemilla vuodesta 2009. Myynnin vapauttamisen jälkeen vakavien myrkytysten määrä kasvoi 40 prosenttia, lehti kertoo.

Suomessa parasetamolia myydään vain apteekeissa, mutta Päivittäistavarakauppa-yhdistus on Helsingin Sanomien mukaan esittänyt turvallisten itsehoitolääkkeiden myynnin sallimista ruokakaupoissa. Yksi lääke, joka voisi siirtyä vapaampaan myyntiin on lehden mukaan parasetamoli.

Lääkealan tutkimus- ja kehittämisvirasto Fimean lääketurvallisuusyksikön ylilääkäri Terhi Lehtinen kertoo lehdelle, että parasetamoli on oikein käytettynä turvallinen lääke.

– Melko pienikin yliannostus altistaa kuitenkin maksavaurioille. Vaikutus on hyvin tunnettu.