Elina, 35, sai reuman kuriin ruokavaliolla: ”Mietin, miten huonossa jamassa olisin 60-vuotiaana”

Taidemaalari Elina Laurinen löysi gluteenittomasta ruokavaliosta apua nivelreumaansa.

17.2.2015 14:52

Kun helsinkiläinen taidemaalari Elina Laurinen, 35, lopetteli nuorimman lapsensa Ennin vajaan vuoden kestänyttä imettämisjaksoa, alkoivat oireet hiipiä yhä pahempina.

Nivelkivut käsissä ja jaloissa vaikeuttivat elämää. Töissä maalauskankaiden pingottaminen oli vaikeaa, peukalon tyvinivel oli hankala kaikessa tekemisessä. Päkiäkivuistaan hän syytti huonoja kenkiä, eikä juoksemista voinut edes kuvitella, koska polvi oli niin turvonnut. Kehossa oli kipeä olo.

Diagnoosi pelotti

Laurinen sai diagnoosiksi MO 6.0 nivelreuman reumatautien klinikalla Helsingissä. Hän kävi verikokeissa ja röntgenissä. Tulehdusarvot olivat korkeat. Hänellä oli kaikki tyypilliset sairauden oireet.

Nyt kolme vuotta myöhemmin hän juoksee kymmenen kilometrin lenkkejä, voi kävellä millä kengillä tahansa ja elää täysin kivutonta elämää ilman oireita. Laurinen katsoo, että hänen pelastuksensa olivat ruokavalioon tehdyt muutokset. Määrättyjä lääkkeitä hän ei syönyt.

– Kun kuulin diagnoosin, pelotti. Olin vasta 32-vuotias, ja mietin miten huonossa jamassa olisin 60-vuotiaana. Tiesin, että reumalääkitys on hurja.

 Miksei voida edes kannustaa kokeilemaan?

Reumapoliklinikan kokenut lääkäri määräsi kortisonin lisäksi muun muassa syövässä käytettyä sytostaattia, metotreksaattia, joka on yleinen nivelreuman hoidossa käytetty lääke. Laurinen päätti ottaa ohjat omiin käsiinsä ja tehdä ihmiskokeen itsellään. Jos puolessa vuodessa ei tulisi tuloksia, hän aloittaisi lääkityksen.

Laurinen oli jo aikaisemmin saanut ravinto-ohjeita FLT-ravintovalmentaja Elvi Rangellilta. Seuraavaksi oli tapaaminen lääkäri Rauli Mäkelän vastaanotolla. Suoliston tila selvitettiin testeillä. Keliakiatesti oli negatiivinen. Ainoa ongelma oli liian alhainen D-vitamiinitaso.

Dieettihoito kokeiluun

Alkoi eliminaatiodieetti Mäkelän ohjeilla. Gluteeniviljat pois, samoin sokeri. Hapatettuja maitotuotteita sai syödä alun tiukemman kuurin jälkeen. Kasvispainotteisen ruokavalion lisäksi alkoi lisäravinteiden, kuten seleenin, sinkin ja kalaöljyn ja D-vitamiinin syönti.

Laurinen kertoo, että muutaman viikon päästä oireet alkoivat helpottaa, puolen vuoden päästä niitä ei hänen mukaansa enää ollut.

Reumapoliklinikalta annettiin puolitoista vuotta diagnoosin jälkeen loppulausunto: vointi hyvä, kaikki nivelet rauhalliset ja oireettomat. Ei lääkitystä, pelkkä dieettihoito. Ei tarvitse enää käydä seurannassa.

Kaikki lääkärit ja hoitajat eivät usko ruokavalion parantavan sairauksia. Laurinen kertoo kuulleensa kärkkäitä kommentteja, kun on kertonut omista kokemuksistaan.

– Miksei voida edes kannustaa kokeilemaan, Laurinen ihmettelee.

Nykyään Laurinen ei ole niin ehdoton ruoan suhteen, mutta gluteeni pysyy ruokapöydästä pois.

Miksei käytetä enemmän?

Lääkäri Rauli Mäkelän mukaan reuman luonnonmukaisen hoidon tärkeimmät työkalut ovat tervehdyttävä ruokavalio, probioottinen hoito, tulehdusta hillitsevät ravintolisät, liikunta ja stressinhallinta. Mäkelä julkaisi kirjansa Reuma ja niveltulehdukset, luonnonmukainen hoito vuonna 2009.

Duodecimin ja Reumatologisen yhdistyksen työryhmän laatimassa Käypä hoito -suosituksessa katsotaan, ettei ruokavaliolla ole mitään tekemistä hoidon kannalta.

–  Normilääkärit toistavat tätä mantraa! Käypä hoito -suositukset ovat kuin jumalan sana.

Mäkelä sanoo, että 1990-luvulla julkaistiin arvovaltaisessa tiedelehti Lancet’issa tutkimus, jonka tuloksien mukaan dieettihoito auttaa hyvin reumaan.

Muitakin tutkimuksia on Mäkelän mukaan asiasta tehty. Uusimpana tutkimus, jonka hän on juuri saanut valmiiksi kahden Reumapoliklinikan professorin kanssa.

– Suuri kysymys on se, mikseivät nämä tulokset johda mihinkään? Lääkärien pitää pystyä katsomaan oman maailmankuvansa ulkopuolelle.

Ylilääkäri: ”Mitään ääridieettiä ei voi suositella”

HUS:in reumayksikön osaston ylilääkäri Kari Eklund sanoo, että kunnollista tutkimusta gluteenittoman dieetin vaikutuksesta reuman aktiivisuuteen ei ole tehty. Ongelma on se, että ravintotutkimuksia on yleensäkin vaikea tehdä ja niitä on tehty liian vähän.

Tiedetään, että paasto vähentää reuman aktiivisuutta, mutta paastoa ei voi käyttää pitkäaikaisesti.

– On muutama tutkimus, jossa paaston jälkeen on jatkettu kasvispainotteisella ruokavaliolla. Niistä on varovaisen myönteisiä tuloksia, Eklund kertoo.

Nykysuositus reumaa sairastavalle on kasvispainotteinen ruokavalio, jossa on vähän lihaa.

Nivelreumaoppaan kirjoittanut Eklund kertoo monen potilaan saaneen lisää oireita syötyään kerralla paljon lihaa.

– Mitään ääridieettiä, kuten hiilihydraattien äärimmäistä välttämistä, ei voi suositella. Se voi olla jopa vaarallista.

Reumaa ja niveltulehduksia sairastaa lähes 100 000 suomalaista.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?