Terveys

Lääkäri tyrmistyi teinitytön D-vitamiinin yliannostuksesta - "En ole sellaista tavannut koskaan”

Julkaistu:

Lääkäri Hannu Vierola on pöyristynyt Ylen tänään uutisoimasta porilaisen teinitytön väitetystä D-vitamiinin yliannostuksesta.
Hänen mukaansa tytön nauttimalla määrällä, 75 mikrogrammalla, ei pitäisi saada yliannostusta.

–  Hämmästyttävää, jos tuolla annostuksella on tullut niin sanottu yliannostus.

Porilainen teinityttö oli nauttinut D-vitamiininsa suihkeena, jollaisia Vierola ei suosittele kuin sellaisille, joilla D-vitamiini ei jostain syystä kunnolla imeydy, kuten syöpäpotilaille. Muille hän suosittelee tabletteja.

–  Suihkeiden pitoisuuksia on tutkittu varsin vähän.

Hän suosittelee talvella lapsille 20 mikrogramman annostusta, terveille aikuisille 50 mikrogrammaa ja perussairaille ja ikäihmisille 100 mikrogrammaa. Itse hän nauttii 100 mikrogrammaa päivässä. Kesällä sitä ei hänen mukaansa tarvita ollenkaan. Yläraja turvalliseen käyttöön on aikuisille 100 mikrogrammaa ja lapsille 50 mikrogrammaa.

- Näillä annoksilla ei yliannoksen vaaraa ole.

Ulkomailla muutamia myrkytystapauksia

Vierola ei tiedä Suomesta yhtään tapausta, jossa D-vitamiinista olisi saatu vaarallinen yliannostus. Ulkomailla niitä on ollut muutamia. Hän muistelee, että vuonna 1936 lääkäri kuoli erehdyttyään hoitamaan nivelvaivojaan 52500 mikrogramman annoksella 18 vuorokauden ajan.

– Määrä vastaa 525 100 mikrogramman tabletin ottamista päivittäin.

Toinen tapaus oli Bostonissa, jossa 33 000 kuluttajaa altistui viiden vuoden ajan maidolle, jossa oli D-vitamiinia litraa kohden yli 1000 mikrogrammaa. Yleisimpiä myrkytysoireita olivat ruokahaluttomuus, laihtuminen, yleinen heikkous, sekavuus, oksentelu ja nestevajaus. Laboratoriotutkimuksissa veren D-vitamiinin eli kalsidiolin pitoisuudet olivat hyvin suuret 560 nmol/l.

Englannissa ja Tanskassa on ollut muutamia maitotuotteisiin liikaa lisätyn D-vitaminin aikaansaamia myrkytyksiä.

– Ne ovat hyvin harvinaisia onnettomuuksia.

Tavallisella tallaajalla myrkytyksen vaara välkkyy vasta monta päivää peräkkäin otetulla 200 mikrogramman annoksella.

– Silloin tulee myrkytysoireita: väsymystä ja veren kalsium-pitoisuus nousee. En ole sellaista tavannut koskaan.

Oikea pitoisuus selville verikokeilla

Muista vitamiineista A-vitamiini ja B-vitamiini ovat sellaisia, joissa yliannostus on mahdollinen, mutta sitäkään hän ei pidä todennäköisenä.

– Kyllä se on omaa tyhmyyttä, jos näin käy.

Hän painottaa, että oikean tarvittavan D-vitamiinin tarpeen saa selville vain laboratoriokokeilla. Hänen mukaansa tummaihoisilla se on esimerkiksi muita suurempi.

– Ei ole olemassa yhden koon D-vitamiinihoitoa, vaan sitä annetaan tarpeen mukaan. Se pitää mitata laboratoriossa, kuten hemoglobiinikin. Emmehän me summanmutikassa hoida sitäkään.