Outoja vatsaoireita? 400 suomalaista sairastuu vuosittain tähän rajuun tautiin – vessapassi tarpeen - Terveys - Ilta-Sanomat

Outoja vatsaoireita? 400 suomalaista sairastuu vuosittain tähän rajuun tautiin – vessapassi tarpeen

Julkaistu: 9.2.2015 20:31, Päivitetty 9.2.2015 16:37

Ripulia ja väsymystä? Moni luulee tätä virheellisesti tavalliseksi mahataudiksi, mutta se on kaikkea muuta kuin normaali. Sen kantajalla on syytä olla vessapassi.

Crohnin tauti on yleistymässä länsimaissa. Sen syntysyytä ei tiedetä, mutta kyseessä krooninen, tulehduksellinen suolistosairaus.

Sairaus kehittyy usein hiipien ja saattaa olla lievä, keskivaikea tai vaikea. Tauti myös aaltoilee: välillä on pahempia vaiheita, välillä huonompia.

Oireet ovat usein salakavalan selittämättömiä: niitä ovat muun muassa vatsakivut, ripuli tai ummetus, väsymys, laihtuminen ja kuumeilu. Moni luulee niitä tavallisiksi mahakivuiksi.

Vatsaoireisiin kuuluu myös ikävä ilmiö: pytylle on usein päästävä nopeasti. Crohnin taudin suomalaisille sairastaville on kehitetty vessapassi. Sen tarkoituksena on helpottaa vessaan pääsyä julkisilla paikoilla.

Potilas saattaa sairastua myös Crohnin taudin liitännäissairauksiin. Niitä ovat esimerkiksi suolitukokset, suoliston märkäpesäkkeet eli absessit tai suolistosta ulospäin kasvavat ontelot eli fistelit. Usein Crohn-potilaalla on vaikea anemia, jota korjataan raudalla tai B12-vitamiinipistoksilla.

Lue lisää aiheesta:

Vessapassi voi pelastaa suolistosairaan

10 kysymystä ja vastausta Crohnin taudista

Ahmimishäiriöisillä Crohnin tauti on kolme kertaa yleisempi kuin muilla suomalaisilla

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?