20 minuuttia metsässä laskee verenpainetta ja nostaa mielialaa

Metsäntutkimuslaitoksen tutkimusten mukaan kannattaa viettää aikaa metsässä, jos aikoo parantaa terveyttään.

Jos metsään aiot sä mennä nyt niin verenpaineesi voi laskea.

19.1.2015 19:52 | Päivitetty 19.1.2015 20:01

Metsähallitus on vienyt Luonto liikuttamaan -kehittämishankkeessa tutkimustuloksia käytäntöön kehittämällä luontolähtöisiä terveys- ja hyvinvointipalveluja mm. työttömille, ylipainoisille miehille sekä syrjäytymisvaarassa oleville nuorille. Asiasta on kertonut aiemmin Yle.

– Metsäntutkimuslaitoksen tutkimusten mukaan metsä rauhoittaa, kohentaa mielialaa ja laskee jopa verenpainetta, Metsähallituksen projektipäällikkö Kati Vähäsarja kertoo Ilta-Sanomille.

– Myönteiset vaikutukset näkyvät jo 20 minuutin metsässä olon jälkeen. Verenpaineen lasku on tutkimusten mittausten mukaan tilastollisesti merkitsevää. Verenpaine laskee todennäköisimmin niillä, joilla on jo ennestään kohonnut verenpaine, mutta vaikutuksia on muillakin, hän kertoo.

Vähäsarja on koulutukseltaan liikuntatieteen maisteri ja hän valmistelee väitöskirjaa terveystieteestä.

Hän on erityisen innostunut siitä, että Metsähallituksen johtamassa kehittämishankkeessa on saatu aikaisemmin vähän liikkuneita innostumaan liikunnasta.

– Ohjattuun sisäliikuntaan osallistumiseen on monilla melko korkea kynnys, mutta luontoon on helpompi lähteä varsinkin Suomessa, missä luonto ei ole kaukana. Meillä on ollut Metsähallituksen Luonto Liikuttamaan -hanke, joka toteutettiin Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Lieksassa ryhmässä oli esimerkiksi pitkäaikaistyöttömiä ja kokeilu lisäsi heidän aktiivisuuttaan. hän kertoo.

– Pelkkä metsässä oleminen riittää tuottamaan hyvinvointivaikutuksia ja välttämättä ei siis tarvitse kävellä metsässä. Taustalla on joukko kansainvälisiä tutkimuksia siitä, mistä metsän terveysvaikutukset, kuten esimerkiksi verenpaineen lasku johtuvat. On selvinnyt, että esimerkiksi luontomaisemat vaikuttavat ihmiseen siten, että ne käynnistävät aivoissa suotuisia vaikutuksia.

Elvyttävä vaikutus

Vähäsarja muistuttaa, että liikunta metsässä toki tuo omat terveysvaikutuksensa.

– Metsällä voi olla elvyttävää vaikutusta. Tämä on saatu selville mittauksilla, joissa on verrattu oleskelua kaupungissa metsässä oleskeluun. Metsässä oleskelu laskee aivojen kuormitusta ja stressireaktioita verrattuna kaupungissa oleskeluun, hän kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?