Uusi tutkimus: Yllättävä syy syöpään selvisi, pelkkää huonoa tuuria?

Julkaistu:

Huonot elintavat ja perinnölliset tekijät selittävät uuden tutkimuksen mukaan vain joka kolmatta syöpää. Yleisin syy on paljon satunnaisempi: huono tuuri.
Tutkijat halusivat selvittää, miksi toisiin kudoksiin kehittyy helpommin syöpä kuin toisiin. Baltimoren John Hopkinsin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkijat tutkivat aiemmin julkaistujen tutkimusten pohjalta solujen jakautumista 31 kudostyypissä. Tutkijat vertasivat sitä, kuinka monta kertaa kantasolu jakautuu elämän aikana 31 kudostyypissä siihen, mikä todennäköisyys on, että niihin kehittyy syöpä. Tutkimuksen piiristä suljettiin pois rinta- ja eturauhaskudoksen muutokset.

Yhtenä suurimmista syistä syöpien kehittymiseen pidetään uuden tutkimuksen tuloksen mukaan solujen jakautuessa syntyviä satunnaisia mutaatioita, virheitä, DNA:ssa. Mitä enemmän solujen pitää jakautua, sitä suurempi todennäköisyys mutaatioihin on. Mitä enemmän mutaatioita ilmenee, sitä todennäköisemmin kehittyy syöpä. Mitä pidempään eletään, sitä pidempi aika mutaatioiden kehittymisellekin on. Vain kantasoluilla on tutkijoiden mukaan voima laittaa kasvain alkuun. Useimmissa kudoksissa niiden jakautuminen jatkuu läpi elämän, kun solut uudistuvat tai korjautuvat.

Tutkijoiden mukaan kaksi kolmasosaa syövistä johtuisi tulosten valossa vain huonosta tuurista solujen jakautumisessa ja yksi kolmasosa selittyy huonoilla elintavoilla ja perinnöllisillä tekijöillä. Tutkijoiden mukaan tulosta ei kuitenkaan pidä lukea niin, ettei elintavoilla olisi merkitystä. Osa syövistä liittyy niihin vahvemmin kuin toiset. Esimerkiksi aivokasvaimet kuuluvat tutkimuksen mukaan huonon tuurin syöpiin ja iho-ja keuhkosyöpä elintapojen aiheuttamiin. Tutkijat toivovat, että tulos johtaisi aiempaa tarkempaan seulontaan, jonka avulla syöpä löydettäisiin ajoissa.

Tutkimus julkaistiin Science-lehdessä.

Lähteet: The Wall Street Journal, Daily Mail, BBC, Science