Tuore tutkimus selvitti: Jo pari liikakiloa on pahasta - Terveys - Ilta-Sanomat

Tuore tutkimus selvitti: Jo pari liikakiloa on pahasta

Tuore Oulun yliopiston johtama tutkimus kumoaa myytin lievän ylipainon hyödyistä.

14.12.2014 6:46

Lieväkin ylipaino aiheuttaa haitallisia muutoksia ihmisen aineenvaihdunnassa. Asia käy ilmi Oulun yliopiston johdolla toteutetusta kansainvälisestä tutkimuksesta, joka julkaistiin tiistaina arvostetussa PLOS Medicine -tiedelehdessä.

Tutkimuksessa havaittiin, kuinka suurempi painoindeksi lisää riskitekijöitä jopa perusterveillä nuorilla. Haitalliset muutokset eivät siis koske pelkästään reilusti ylipainoisia ihmisiä, vaan riskit kasvavat jatkuvasti painoindeksin suurentuessa. Vastaavasti vähäinenkin laihduttaminen vähentää terveysriskejä.

Liikakilot aiheuttavat muun muassa veren rasvaprofiilin huononemista, kroonista lieväasteista tulehdusta, hormonitasapainon häiriöitä sekä veren aminohappoprofiilin haitallisia muutoksia. Aineenvaihdunnan muutokset saattavat pitkittyessään johtaa esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien sekä diabeteksen kehittymiseen.

– Riskit tarkoittavat jo aiemmin havaittuja selviä ylipainon haittoja. Eli insuliiniresistenssi lisääntyy ja glukoositoleranssi huononee. Ja kyllähän ylipaino heijastuu myöskin rasva-aineenvaihduntaan epäedullisella tavalla. Lisäksi verenpaine nousee ylikilojen mukana, kertoo tutkimuksessa mukana olleen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Veikko Salomaa IS:lle.

Salomaan mukaan tutkimustulos ei kuitenkaan tarkoita sitä, että äärimmäinen laihuus olisi suositeltavaa. Aiemmin on julkaistu isojakin tutkimuksia, joissa on arvioitu lievän ylipainon olevan terveellisintä, sillä kuolleisuus oli 25-30 painoindeksin omaavilla pienintä. 25:n painoindeksiä pidetään lievän ylipainon rajana.

– Näissä tutkimuksissa ovat menneet syyt ja seuraukset sekaisin, sillä moni sairaus laihduttaa jo ennen diagnoosin tekemistä. Myöhemmin on julkaistu analyysejä, joissa tämä on kumottu. Myös meidän tutkimuksemme tukee sitä, että kyllä se ylipaino on haitallista silloin kun sen puolelle mennään.

Salomaa arvelee, että tutkimus lisää tietoa siitä, että ylipainoisuuteen pitää puuttua herkemmin ja tehokkaammin kuin aikaisemmin.

Tutkimusta johtaneen laskennallisen lääketieteen professori Mika Ala-Korpelan mukaan terveelliseen ruokavalioon ja säännölliseen liikuntaan tulisi kiinnittää huomiota jo nuorten, normaalipainoisten henkilöiden kohdalla, sillä haittoja alkaa ilmetä jo ennen varsinaisen lihavuuden ilmenemistä.

Tutkimustyössä käytettiin Oulun ja Itä-Suomen yliopistoissa kehitettyä verianalyysiteknologiaa, jonka avulla yhdestä verinäytteestä voidaan määrittää yli 200 elimistön aineenvaihduntaa kuvaavaa merkkiainetta. Kustannustehokas menetelmä mahdollistaa aineenvaihdunnan tilan tutkimisen laajasti ja edullisesti.

Tutkimuksessa oli mukana 12664 nuorta aikuista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?