Allergioita vähemmän itärajan takana - Suomessa jopa tuplaten! - Terveys - Ilta-Sanomat

Allergioita vähemmän itärajan takana - Suomessa jopa tuplaten!

Ihmisen immuunipuolustus kaipaa maata ja multaa,sillä elävä ja monimuotoinen ympäristö on terveyden perusta.

Kuvituskuva.

22.11.2014 6:15

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessoriTiina Laatikainen on jälleen matkalla Venäjän Karjalaan. Matkan syy on pitkässä - yli 20 vuotta kestäneessä - yhteistyössä, jossa on pyritty ehkäisemään kroonisia kansantauteja ja kehittämään väestön terveydentilan seurantaa Karjalan tasavallassa.

Terveysyhteistyö Karjalan tasavallan kanssa on lisännyt Suomessa ymmärrystä allergioiden ja astman synnystä. Suuret erot allergian ja astman esiintyvyydessä Pohjois-Karjalan ja rajan takaisen Pitkärannan välillä on tuottanut kansainvälisesti merkittävää tutkimustietoa.

- Allergioiden esiintymisessä on suuria eroja, Laatikainen kertoo IS:lle.

- Suomessa noin 20 prosentilla aikuisista on raportoitu heinänuhaa. Venäjän Karjalassa sama luku on vain viisi prosenttia. Lisäksi 25 prosentilla suomalaisista aikuisista tavataan allergista ihottumaa, ja Venäjän puolella vain kymmenellä prosentilla, professori laskee.

Jos aikuisilla esiintyy Suomessa jopa tuplaten enemmän allergioita, lasten kohdalla erot ovat vielä huomattavampia.

- Suomessa noin 45 prosenttia lapsista saa positiivisen ihoreaktion allergeeniin, Venäjän Karjalassa sama luku on 16 prosenttia, eli ero sukupolvesta toiseen on vain kasvanut, Laatikainen kertoo tutkimuksista, jotka aikuisten kohdalla aloitettiin jo vuonna 1997.

Laatikainen viittaa kansalliseen allergiaohjelmaan. Vuonna 2008 on kirjattu, että allergisten sairauksien ja niiden aiheuttamien haittojen vähentämiseksi tarvitaan uudenlaista strategiaa: oireiden hoidosta on siirryttävä ehkäisyn suuntaan.

- Ihmisen immuniteetti on kasvanut väärään suuntaan. Steriilissä ympäristössä allergiat vain lisääntyvät. Tarvitsemme pikemminkin monimuotoista elinympäristöä ja vapaata kontaktia siihen. Ihmisen sietokyky on huonontunut, Laatikainen näkee.

Saasteet, kemikaalit ja ruoan lisäaineet eivät ole tehneet suomalaisista allergisia, vaan sananmukaisesti luonnoton kaupunkielämä betonin ja asfaltin keskellä.

- Venäjän Karjala on hyvin maaseutumainen. Siellä ihmisillä on luontokontakteja ja sietokyky kasvaa oikeaan suuntaan.

Laatikainen antaakin uudenlaisen ohjeen lastensa hiekkalaatikkoleikkejä vahtaaville aikuisille.

- Hiekkalaatikolla pitää tonkia, eikä haittaa, vaikka hiekkaa menisi suuhunkin, professori naurahtaa.

Ihminen vauvasta vaariin kaipaa multaa kynsien alle. Allergiat säikähtävät luonnossa viihtyvää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?