Terveys

Pate Mustajärvi sekosi superfoodiin: "Se vasta kovaa kamaa onkin"

Julkaistu:

Haastattelu
Muusikko Pate Mustajärven, 58, kosteat vuodet ovat mennyttä elämää. Nyt mies kuntoilee, nauttii superfoodeja ja naukkailee pakuriteetä.
Takana on edellisen illan myöhään venynyt keikka. Vielä joitakin vuosia sitten Pate Mustajärvi olisi toipunut siitä sängynpohjalla viinanhöyryisiä henkäyksiä pitkälle iltapäivään tuprautellen. Nyt rokkilegenda on ajanut nurmikon ja nauttii sen päälle kupin höyryävää pakuriteetä.

Absolutistiksi mies ei tunnustaudu, mutta moni asia on elämässä muuttunut. Omasta terveydestä huolehtiminen on ottanut vakaan aseman elämässä. Ja mitä paremmaksi olo muuttuu, sitä enemmän sitä osaa arvostaa. Ymmärrys siitä, että ikä tekee tehtävänsä eikä keho enää kestä jatkuvaa "bibabbaluulaa", on pakottanut tarkistamaan elämäntapoja.

- Tämä on sellaista hengissäselviämistaistelua, mies toteaa pilke silmäkulmassaan.

Ei niin pientä pilaa, ettei totta toinen puoli. Vakavoituneena Mustajärvi toteaa, että kuolema on korjannut viereltä jo liian monta ystävää. Kodin seinällä olevassa kuvassa hymyilee äiti, joka eli 96-vuotiaaksi. Geenit siis lienevät kohdillaan, ja moista synnyinlahjaa ei Mustajärvi halua enää ehdoin tahdoin tuhota.

Kuntoilun ohella arkeen ovat juurtuneet superfoodit. Aamu alkaa puolison pyöräyttämällä vihersmoothiella, joka koostuu muun muassa lehtikaalista, inkivääristä, vehnänoraasta, chia-siemenistä, banaanista, granaattiomenasta ja selleristä. Mustajärvi myöntää, että lasi smoothieta korvaa mennen tullen oluttuopin, jonka kumoaminen aamukrapulaan oli joskus enemmän sääntö kuin poikkeus. Keikoilla hotellin aamiaisella syödään nyt ensin puuro ja marjat.

- Se vasta kovaa kamaa onkin, Mustajärvi painottaa, vaikka myöntää virnistäen olevansa ruoan suhteen varsin perinteinen suomalainen mies.

- Haaveilen salaa pekonista, munista ja höyrymakkarasta, mutta jokapäiväiseen ruokavalioon ne eivät enää kuulu.

Päivittäin tulee sen sijaan nautittua muun muassa vehnänorasta, goji-marjoja, merilevää ja pakuria. Niiden tehon Mustajärvi on huomannut selvästi.

- Eivät ne mitään ihmelääkkeitä ole. Että kourallinen goji-marjoja suuhun ja heti jaksaa. Vaikutus tulee viiveellä ja säännöllisellä käytöllä, mutta sen kyllä huomaa. Olo on paljon parempi ja virkeämpi.

Sen ovat huomanneet myös muut. Hieman hämmentyneenä Mustajärvi kertoo, että viime aikoina keikoilla monet ovat tulleet kommentoimaan miehen ulkonäköä: ihon hyvää kuntoa ja sitä, miten paljon 58 ikävuottaan nuoremmalta hän näyttää.

Pitkät keikkarundit ovat raskaita. Jatkuva matkustaminen ja valvominen vaatii veronsa. Mustajärvi myöntää, että menneet vuodet ovat olleet aikamoista hulinaa. Hän sanoo, että rokkielämään kuuluu perinteisesti jonkinlainen itsetuhoisuus ja ajatus siitä, että sitä kestää mitä vain.

- Nuorena kestääkin paljon. Vaikea kohta itselle on ollut myöntää se, että jumalauta, se ei vain enää mene niin. Itselleen on osattava olla armollinen ja tiedostaa, että enää ei ole pakko riehua niin helvetisti.

Kun ennen naapuruston lapsuudenystävien eli Ikurin poikien kanssa tuli lähdettyä baariin maailmaa parantamaan, suuntaa sama porukka nyt yhdessä sauvakävelylenkille. Matkalla pannaan maailmapolitiikka ja naisasiat kuntoon, ihan niin kuin ennen tuopin ääressä. Olo vain on jälkikäteen aivan toisenlainen.

- Kerran eräs kavereista pohti siinä sauvoessa, että onko tämä nyt sitä luovuttamista. Totesimme, että ei ole, vaan juuri toisinpäin.

Nykyinen elämäntilanne näkyy myös tulevalla soololevyllä, joka julkaistaan alkukeväästä ensi vuonna. Siitä lohkaistun singlen nimi on kuin suoraan tämänhetkisestä elämästä.

- Kun kuulin Parempaa elämää -biisin demon ensikertaa, hämmästyin, miten hyvin se osui ja upposi, Mustajärvi toteaa viitaten terveellisempään elämään, mutta ennen kaikkea toimivaan parisuhteeseen.

Elämässä on ihan uudenlaista sisältöä ja toivoa. Sitä Mustajärvi haluaa myös lauluihinsa.

- En jaksa enää laulaa vain autoista ja panemisesta.

Laulaja myöntää, että aiemmat soololevyt ovat olleet hyvin mollivoittoisia. Tällä hetkellä elämä kulkee enemmän duurissa, ja se kuuluu myös uudella levyllä.

- Elämästä puuttuu nyt pelko. Voin rauhallisin mielin elää tätä hetkeä, mutta katsoa myös eteenpäin.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Junamatkustaja ikuisti Pendolinon ikkunasta kanssamatkustajien järjettömän tempun Tampereella – VR: konduktööri oli vielä erikseen kieltänyt

 2. 2

  Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

 3. 3

  Kimmo Elomaata tutkinut poliisi hämmästyi: television kokoiseen ”Kimmo-sikaan” ja kahteen lippaaseen oli säästetty yli 10 000 euroa kolikoita

 4. 4

  Erityisesti yksi Harryn ja Meghanin intiimeistä hääkuvista ihastuttaa somessa – huomaatko kuvan suloisen ”piiloviestin?”

 5. 5

  Meghan purskahti hillittömään hihitykseen – pokka petti kesken prinssi Harryn puheen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Onko muna päivässä liikaa vai hyväksi? Tutkimus löysi selvän yhteyden maailman yleisimpiin sairauksiin

 2. 2

  Yksinkertainen laskelma osoittaa, milloin omistusasunto ei kannata

 3. 3

  Seura: Vainaja ”heräsi henkiin” kahdesti

 4. 4

  Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

 5. 5

  Ruotsissa neuvotaan tyttöjä, joita uhkaa pakkoavioliitto tai silpominen: piilota lusikka alusvaatteisiin lentokentällä

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

 2. 2

  Susanna Kosken ja pitkäaikaistyöttömän kohtaaminen Ylellä pöyristytti katsojia: ”Kylmäävää ja erittäin vastenmielistä”

 3. 3

  Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

 4. 4

  Nuoripari luuli ostavansa 93 000 euron asunnon – ei ymmärtänyt yhtä kohtaa kauppakirjassa

 5. 5

  Sebastian Aho takoi hattutempun, USA jäi jalkoihin! IS seurasi

 6. Näytä lisää