Suomalaisten suolan käyttö kasvanut hälyttävästi - "Tilanne näyttää huolestuttavalta" - Terveys - Ilta-Sanomat

Suomalaisten suolan käyttö kasvanut hälyttävästi - "Tilanne näyttää huolestuttavalta"

Suomalaisten suolan käyttö on viiden vuoden aikana kasvanut hälyttävästi. Moni syö suolaa reilusti yli saantisuositusten.

10.11.2014 12:33

Suomalaisten suolan käyttö on kasvanut vaarallisesti viime vuosien aikana. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tutkimusprofessorinAntti Julan mukaan suolan kulutus on lähtenyt nousuun muuttuneiden ruokatottumusten myötä.

- Siinä missä ruokaa tehtiin ennen kotona, tänä päivänä jopa 80 prosenttia kaikesta suolasta tulee eineksistä ja ravintolaruoista. Myös television kokkiohjelmissa suolaa käytetään reilulla kädellä, mikä on varmasti vaikuttanut suolamääriin, Jula sanoo.

Vaikka suolaa ei sirottelisikaan ruokaansa huippukokkien tavoin, monet valmisruoat ja einekset kuten lihajalosteet, leivät, valmiskastikkeet ja maustesekoitukset voivat sisältää paljon suolaa.

Yhtenä syynä suomalaisten suolan käytön kasvuun on arveltu olevan erikoissuolat, joiden suosio on kasvanut. Normaalin ruokasuolan sijaan yhä useammin kaupan hyllyltä otetaan ruusu-, meri-, kristalli- tai sormisuolaa, joiden suolapitoisuus on sama kuin tavallisen ruokasuolan.

- Mineraalisuolassa suolapitoisuus on pienempi ja maku miedompi. Sitä voidaan käyttää tavallista suolaa enemmän, jolloin suolan saanti ei ainakaan vähene, Jula sanoo.

Suolan käytön vähentämisessä elintarviketeollisuudella on suuri rooli. Jo määrän puolittaminen ja tavallisen suolan korvaaminen jodipitoisella suolalla saisi aikaan merkittäviä terveyshyötyjä.

- Tällä hetkellä tilanne näyttää huolestuttavalta. Suolan vähentäminen elintarviketeollisuudessa on pysähtynyt, ja leipäkin on suolaisempaa kuin vähän aikaa sitten, Jula sanoo.

- Suomalaisten päivittäinen suolan saanti pitäisi vähentää puoleen nykyisestä. Makuaisti tottuu vähäsuolaisempaan ruokaan muutamassa viikossa, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?