Ravitsemusterapeutti puolustaa maltillista suolikaasun pörinää

rac

Julkaistu:

Saattaa olla, että suomalaiset ovat alkaneet suhtautua piereskelyyn väkinäisesti ja kummallisesti.
Laillistetulle ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaiselle on oman vastaanoton, arkikokemuksen sekä sosiaalisen ja muun median kautta syntynyt tietty hiukan huolestuttavakin kuva aikamme "esteettisestä trendistä".

- Se ei ole tutkimustieto, mutta vähän sellainen tutina minulla on, että joukko ihmisiä ajattelee, että jos vatsassa on ilmaa ja tulee vähän pierua, niin se on heti merkki siitä, että nyt minä en voi hyvin.

Laatikainen korostaa, että ärtyvä suoli on eri asia ja siihen pitää suhtautua vakavasti.

 

Tämä on kuitenkin sellainen kiikkulauta, että jos väittää jotain, niin pyllistää niille, joilla on oikeasti paljon vatsavaivoja.- Jos on oikeasti ärtyvä suoli, vatsa kipuilee ja turpoaa ja pierua tulee aivan älyttömästi, se on tietysti hirvittävä sosiaalinen vaiva, joka pitää hoitaa, ja heitä on paljon. Ja tietenkin ilmavaivoja aiheuttavat keliakia, Crohnin tauti ja muut sairaudet on hoidettava.

Pörinä on iloinen asia

 
Sen sijaan syyttä suotta pierua pelkäävät saattavat Laatikaisen mukaan olla ihmisiä, joilla on voimakas steriiliyden tarve.

- Kaiken pitää olla tietokonemaisesti järjestyksessä.

Voidaanko jo puhua "pierureksiasta"?

- En tiedä, mutta joskus kyllä tulee mieleen, että on tietty joukko ihmisiä, joille pierun karkotus on iso tehtävä.

- Tämä on kuitenkin sellainen kiikkulauta, että jos väittää jotain, niin pyllistää niille, joilla on oikeasti paljon vatsavaivoja.

"Pieni pörinä suolessa" on Laatikaiselle pelkästään iloinen asia.

- Se kertoo, että sinne tulee fermentoituvia hiilihydraatteja,  mikä on yleisesti ottaen terveydelle hyväksi, mutta ärtyvässä suolessa kääntyy itseään vastaan.

Vatsassa on aina ilmaa


Tärkeätä olisi muistaa, että ihmisen vatsassa on aina ilmaa ilman, että kyse on ilmavaivasta.

- Paljon tulee pois siirtymällä verenkiertoon vetynä, metaanina ja hiilidioksina ja sieltä keuhkoihin. Me tietämättämme hengitämme niitä ulos koko ajan ja yleensä se on hajutonta, koska siinä ei ole rikkiä.

- Samoja kaasuja pukkaa sitten ulos myös suolesta rikillä höystettynä, Laatikainen lisää ja korostaa, että sekin on täysin luonnonmukaista.

 

Joillakin meistä on tosi paljon kaasua tuottavia bakteereja, joillain taas melko vähän.


- Pieni pieru on terveyden merkki. Suolessa tapahtuu silloin hyviä asioita, fermentaatiota. Hyvät bakteerit työstävät hiilihydraatteja ja pitävät huonot bakteerit tossun alla.

- Suolistomikrobisto pysyy rikkaana. Siitä pieni pörinä usein kertoo, Laatikainen muistuttaa.

Terveys suhisee


Hän pohtii, kutsutaanko ilmaa nykyisin ilmavaivaksi liian herkästi.

- On ihmisiä, jotka vähän piereskelevät ja sanovat, että on ilmavaivoja. Saatan sanoa, että terveys se siellä suhisee.

- Toisaalta olemme sosiaalisesti hyvin tiukoilla avokonttoreissa, joissa on satoja ihmisiä ja naisilla on tiukat mekot ja miehillä tiukat paidat ja istutaan paljon ja ilman päästäminen on vaikeata.

Laatikaisen tutkimusryhmä selvittää, miten paljon ruisleipä luovuttaa vetykaasua hengitykseen. Tutkimus on kesken, mutta muiden tutkimusten perusteella vaikuttaa siltä, että täysjyväleivät ovat ykkösiä, ja niistä erityisesti ruis.

- Se riippuu myös yksilöllisistä bakteereista. Joillakin meistä on tosi paljon kaasua tuottavia bakteereja, joillain taas melko vähän.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt