Urheilulääkäri kritisoi bikini fitnessiä – ”Kehon hyvinvointi on uhattuna”

Julkaistu:

Bikini fitness
Lääkäri Pippa Laukka esittää blogissaan suorapuheista kritiikkiä ulkonäköä ihannoivaa bikini fitnessiä kohtaan.
Laukka kirjoittaa seuranneensa keskustelua fitnessbuumista ja erityisesti bikini fitness -lajista, jossa pyritään muokkaamaan kehosta mahdollisimman täydellinen ja korostamaan tätä vaikutelmaa kisoissa laitetuilla hiuksilla, kynsillä ja muilla.

- Vastaanotollani näen nuoria piippuunpalaneita onnettomia parikymppisiä, jotka yrittävät pitää työelämän, aikuisuuden ja terveellisen elämän palaset kasassa ja uuvuttavat itsensä ylisuorittamisella. Syntyy vaikutelma että nämä nuoret aikuiset ovat elämässään kuin kaupunkisotaan värväytyneitä aikuisia valmiina hyökkäykseen. Vain vihollinen on hukassa eikä ymmärretä että tämä löytyy usein liian läheltä, itsestä, Laukka kritisoi nykytrendiä.

Laukan mukaan bikini fitness -harrastajat pyrkivät näyttämään hyvältä ja terveeltä, mutta tämä ei tarkoita sitä, että ihminen olisi todellisuudessa hyvinvoiva.

- Valitettavan usein päinvastoin. Esteettisessä urheilussa päämäärä ja tavoite on näyttää mahdollisimman hyvältä. Tämä poikkeaa täysin perinteisestä kilpa- ja huippu-urheilusta, jossa tavoitteellisella harjoittelulla pyritään parhaaseen mahdolliseen urheilulliseen tulokseen. Hyvännäköinen urheilullinen keho on vain sivutuote.

Pippa Laukan mukaan bikini fitnessissä tavoitellaan jopa epäluonnollista kehon koostumusta.

- Kehon mallissa tavoitellaan tasapainoa ylä- ja alavartalon välillä eli ns. x-mallista urheilullista kehoa. Tiukalla ruokavaliolla pyritään alhaiseen rasvamäärään kehossa, joka luonnollisesti parantaa lihaserottuvuutta.
Lajin vaatimukset täyttävän vartalon saadakseen tulee Laukan mukaan noudattaa epäinhimillistä ruokavaliota.

- Erityisen vaativaksi ruokavaliorytmin tekee erityisesti kaksi ajankohtaa: kurinalainen kisadieetti ja sen jälkeinen aika.

Laukka listaa myös kirjoituksessaan erilaisia hälytysmerkkejä, jotka kielivät harrastuksen menneen tai olevan menossa liian pitkälle.

- Osalla bikini fitness -urheilijoista terve järki on kadonnut ja heillä on todellisia terveysongelmia, häiriöitä kehon luonnollisessa tasapainossa, hormonitoiminnassa, luuston hyvinvoinnissa ja tasapainossa. On ylirasitusta, alipalautumista, jaksamis- ja stressiongelmaa, joka ovat usein monisyisiä ja haasteellisia selvittää, Laukka luettelee.

- Bikini fitness -lajissa syömishäiriöt ovat yliedustettuina, hän tiivistää ajatuksensa.

- Haluaisin kuitenkin kuulla hyvin argumentoidun mielipiteen lajin asiantuntijalta, miten laji äärimmäisyyksillään eroaa syömishäiriöstä, jossa säädellään omaa hyvinvointia kehollisilla menetelmillä?

Mitä mieltä olet fitnesslajeista? Vievätkö ne kehonmuokkauksen liian pitkälle?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt