Uusi tutkimus yllättää: Runsas maidonjuonti saattaa lisätä kuolemanriskiä - Terveys - Ilta-Sanomat

Uusi tutkimus yllättää: Runsas maidonjuonti saattaa lisätä kuolemanriskiä

Kuvituskuva

Kuvituskuva

Julkaistu: 29.10.2014 11:51

British Medical Journal -lehdessä julkaistun ruotsalaistutkimuksen mukaan maito ei suojaa luunmurtumilta. Sen sijaan maidolla saattaa olla paljon vakavampi haittavaikutus.

Professori Karl Michaëlsson tutkimusryhmineen selvitti maidon ja oksidatiivisen stressin eli hapetusstressin ja kohonneiden tulehdusarvojen välistä yhteyttä.

Tutkimustulosten mukaan maidon runsas käyttö näyttäisi olevan yhteydessä kohonneeseen kuolemanriskiin.

Tutkimusryhmä epäilee, että syynä tähän ovat maidon sisältämät sokerit, laktoosi ja galaktoosi.

Juustossa ja hapanmaitotuotteissa on vähemmän tai ei ollenkaan laktoosia ja galaktoosia, joten tutkimuksen mukaan ne tuottavat vähemmän oksiditaavista stressiä ja tulehduksia. Näin ollen myös kuolemanriskin havaittiin olevan pienempi.

Tulokset kyseenalaistavat tämän hetkiset ravitsemussuositukset, jotka suosittelevat riittävää maitotuotteiden käyttöä luuston vahvistamiseksi.

Tutkimusryhmä huomauttaa, että tuloksiin pitää suhtautua tietyllä varauksella. Suoraa viivaa ei voida vetää maidon ja kohonneen kuolemanriskin välillä. Tutkimus pitäisi toistaa laajemmassa mittakaavassa ennen kuin ravitsemussuosituksia lähdetään muuttamaan.

Tutkimuksessa seurattiin 61 433 naista (39-74-vuotiaita) ja 45 339 miestä (45-79-vuotiaita). Naisia seurattiin parikymmentä vuotta ja miehiä 11 vuotta. Seurannan aikana tutkimuksessa mukana olleet henkilöt raportoivat aika ajoin ruokavaliostaan ja elintavoistaan. Tutkimuksessa otettiin huomioon myös taustatekijöitä, kuten paino ja pituus.

Lähde: British Medical Journal

Tuoreimmat osastosta