Tästä terveydellisestä syystä Bonolla on aina aurinkolasit - sairastanut jo 20 vuotta

U2-yhtyeen keulamies suojaa silmänsä sairauden aiheuttamien oireiden vuoksi.

17.10.2014 19:28

Erisävyisistä aurinkolaseista on vuosien varrella tullut erottamaton osa irlantilaisyhtye U2:n laulaja Bonon ulkoasua. Miehestä on hankala löytää tuoreita tai edes tuoreehkoja kuvia, joissa lasit eivät olisi hänen silmiensä suojana.

Nyt Bono on paljastanut syyn siihen, miksi hän pitää lasejaan alati. BBC:llä perjantai-iltana esitettävän Graham Norton Shown vieraana oleva Bono kertoi ohjelman nauhoituksissa sairastaneensa jo parin vuosikymmenen ajan glaukoomaa eli silmänpainetautia.

Lääkäriseura Duodecimin Terveyskirjaston mukaan glaukooma on näköhermoa vaurioittava sairaus, joka hoitamattomana voi johtaa merkittävään näön heikkenemiseen. Syynä on usein kohonnut silmän sisäinen paine.

Glaukooma saattaa aiheuttaa sen, että silmät tulevat normaalia herkemmäksi valolle. Tämän vuoksi potilaat usein turvautuvat aurinkolaseihin myös sisätiloissa.

Bono kertoi asiasta, kun Graham Norton kysyi, miksi hän ei koskaan näyttäydy ilman aurinkolaseja.

- Tämä on hyvä tilaisuus kertoa ihmisille, että olen sairastanut glaukoomaa viimeiset 20 vuotta, laulaja kertoi.

- Saan hyvää hoitoa ja pärjään hyvin, hän lisäsi.

Glaukoomaa hoidetaan muun muassa painetta alentavien silmätippojen, lääke- ja laserhoitojen sekä leikkausten avulla. Glaukoomaa sairastaa Suomessa noin 80 000 ihmistä. Vuosittain todetaan noin 2 500 tapausta.

On arvioitu, että länsimaissa vain puolet glaukoomapotilaista tietää sairastavansa sitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?