Tiesitkö? Täit viihtyvätkin paremmin puhtaissa kuin likaisissa hiuksissa - Terveys - Ilta-Sanomat

Tiesitkö? Täit viihtyvätkin paremmin puhtaissa kuin likaisissa hiuksissa

Loka-marraskuu on vilkkain aika täitartuntojen suhteen.

17.10.2014 17:20

Seura-lehdessä käsitellään täiden historiaa ja niiden erilaisia tuhoamiskeinoja vuosien varrelta. Dosentti Lena Huldén Helsingin yliopiston metsätieteiden laitokselta sanoo lehdelle, että täit eivät liity hygienian puutteeseen, vaan ne viihtyvät todellisuudessa paremmin puhtaissa hiuksissa.

- Se johtuu siitä, että ne käyttävät ainoastaan ihmisen verta, ja lika häiritsee niiden hapensaantia, Huldén kertoo.

Syksyn tullen täitartunnat yleistyvät, kun päiväkodit ja koulut palaavat arkeen kesälomien jälkeen. Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston tilastojen mukaan syksy on toistaiseksi ollut täiden osalta rauhallinen, mutta perinteisesti vilkkain aika on loka- ja marraskuussa.

Nykyään apteekeista haetaan varsinkin täiden ennaltaehkäisyyn tarkoitettuja tuotteita.

- Yksi niistä on normaalin sampoon tavoin käytettävä pajunkuorisampoo, joka estää täiden tarttumisen hiuksiin. Sampoo ei sisällä lääkeaineita, vaan sen teho perustuu tervamaiseen tuoksuun, Yliopiston apteekin farmaseutti Jaana Jussila kertoi IS:lle syyskuun lopulla.

- Estotuotteita kannattaa käyttää täiepidemian jyllätessä, mikäli tartuntaa ei ole vielä todettu. Jos täitä on jo löytynyt, silloin niistä ei ole enää apua, Jussila totesi.

Vaikka vanhemmat ovat nykyään tiedostavia ja täitä myös ennaltaehkäistään, ovat täit todellisuudessa yleistyneet.

- Täit ovat lisääntyneet, ja se johtuu siitä, että meillä on korkeatasoinen kunnallinen päiväkotijärjestelmä, johon lapset viedään, tutkija Lena Huldén sanoo Seurassa.

- Mitä enemmän lapsia on ryhmissä, eikä yksin kotona, sitä enemmän on mahdollisia täitartuntoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?