Terveys

Tunnistatko piilevän sydänkohtauksen? Tarkkaile näitä oireita

Julkaistu: , Päivitetty:

Tunnista merkit
Sydäninfarkti ei välttämättä aiheuta kipua. Oireita voi luulla närästykseksi tai vaikka flunssaksi.
Näin kävi The New York Timesin toimittajalle Martha Weinman Learille, jonka saamaan infarktiin ei liittynyt tyypillistä puristavaa rintakipua eikä lyyhistymistä maahan.

- Olin yhtenä hetkenä täysin kunnossa ja seuraavana tunsin epämääräistä huonovointisuutta, hän kirjoittaa lehdessä.

Weinman Lear kertoo tunteneensa ensin jotain rintalastan alueella ja kurkussa. Hän sai myös kylmiä väreitä, mutta rinnassa tuntui vain pientä ahdistusta. Seuraavaksi hän sai äkillisen pahoinvointikohtauksen, oksensi ja ripuloi.

Sydänoireet eivät ole Weinman Learille aivan vieraita, sillä hän on kirjoittanut kirjan entisen aviomiehensä sydänsairaudesta. Silti nainen ei aluksi ymmärtänyt saaneensa itse infarktin. Hän epäili huonovointisuutensa johtuvan flunssasta, pilaantuneesta simpukkaruoasta tai liiasta viinistä. Lopulta hänelle tuli mieleen, voisiko kyseessä olla sydänkohtaus.

- Ei tietenkään, sinulla on vatsatauti, hänen nykyinen aviomiehensä tyrmäsi.

Weinman Lear soitti kuitenkin lääkäriin. Seuraavana päivänä - kaikkien oireiden jo kadottua - tutkimuksissa kävi ilmi, että hänellä oli ollut sydäninfarkti.

Kardiologian professori Juhani Airaksinen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta kertoo, että peräti viidesosa sydäninfarktin saaneista ei koe tyypillistä rintakipua.

- 20 prosenttia infarkteista on oireettomia tai sellaisia, ettei ihminen ymmärrä oireista, että hänellä on sydäninfarkti.

Eniten vääriä tulkintoja liittyy närästykseen.

- Kardiologin näkökulmasta on aina tärkeää sulkea pois uhkaavan sydäninfarktin mahdollisuus. Joillakin ihmisillä sopimaton ruoka aiheuttaa aina närästystä, ja silloin oire todennäköisesti onkin mahaperäinen. Jos taas närästävä tunne ilmaantuu odottamatta ylävatsaan tai rintalastan alle, on mietittävä, voiko kyseessä olla sydäninfarktin oire, Airaksinen opastaa.

Muutkin epämiellyttävät oireet, jotka tulevat uusina ja yllättäen, kannattaa huomioida.

- Jos navan ja nenän välille ilmaantuu ennen kokematon epämiellyttävä oire, tulisi käydä mielessä, voiko se johtua sydämestä.

Airaksinen on huomannut, että ihmisillä on taipumus kieltää sydänsairauksien mahdollisuus. Oireiden vähättely voi kuitenkin johtaa hoidon viivästymiseen.

- Jos syntyy epäily, että kyseessä on sairauskohtaus, ainoa oikea tapa toimia on soittaa hätänumeroon. Sydänfilmi näyttää saman tien, onko iso infarkti uhkaamassa. Jos suoni on tukossa ja hoitoon hakeutuminen viivästyy, vaurio ehtii tulla suuremmaksi, Airaksinen sanoo.

Tarkkaile näitä oireita1. Tyypillinen sydäninfarktin oire on rintalastan takana tuntuva kova, puristava kipu, joka nostattaa kylmän hien pintaan.

2. 20 prosenttia sydäninfarktin saaneista kokee kovan rintakivun sijaan muunlaisia, epätyypillisiä oireita.

3. Jos navan ja nenän välille ilmaantuu ennen kokematon epämiellyttävä oire, tulisi käydä mielessä, voiko se johtua sydämestä.

4. Sydäninfarktin epätyypillisistä oireista tyypillisin on närästys, jota ei ole aiemmin ollut.

5. Muita vähemmän tyypillisiä oireita ovat kivun tai painon tunne hartioissa, kaulassa tai niskassa.

6. Myös yleinen huonovointisuus tai ylävatsaoireet ovat mahdollisia sydäninfarktin oireita.

7. Etenkin vanhuksilla infarkti voi olla kivuton mutta aiheuttaa kunnon romahtamisen ja hengitysvaikeuksia.

8. Omituiset tai vähäiset oireet eivät tarkoita sitä, että infarkti välttämättä olisi lievä. Isokin vaurio saattaa joskus aiheuttaa hyvin epätyypilliset oireet.

9. Älä sivuuta oireita sillä perusteella, että olet nuori ja hyvässä kunnossa. Huippukuntoinenkin voi saada kohtauksen.

10. Ole erityisen tarkkana, jos sinulla on reuma tai muu sairaus, jonka hoitoon käytät kipulääkkeitä. Ne lieventävät myös sydämestä johtuvia oireita.

Lähde: Kardiologian professori Juhani Airaksinen