Yli 400 000 suomalaista käyttää! Onko masennuslääkkeistä enemmän hyötyä vai harmia? - Terveys - Ilta-Sanomat

Yli 400 000 suomalaista käyttää! Onko masennuslääkkeistä enemmän hyötyä vai harmia?

Lääkäri määrää ensiavuksi masentuneelle aivojen serotoniinitasoon vaikuttavaa lääkettä.

Kuvituskuva.­

12.10.2014 17:00

Masennuslääkkeitä käyttää yli 400 000 suomalaista, vaikka ne eivät auta läheskään kaikkia.

– Mitä lievempi masennus on, sitä vähemmän masennuslääkkeistä on hyötyä. Toisaalta myös vakava masennus, johon lääkkeet tehoavat, alkaa aina lievempänä eikä potilaan kannata odottaa tilan pahenemista, psykiatri Matti Huttunen sanoo.

Masennuslääkkeitä määrätään muuhunkin kuin depressioon, sillä ne helpottavat myös paniikkihäiriön, sosiaalisten pelkojen, bulimian, yleisen tuskaisuuden, unettomuuden ja kuukautisia edeltävän PMS:n oireita. Ongelma on usein se, että lääkärillä ei ole aina riittävästi aikaa perehtyä potilaan tilanteeseen. Myös masennustilat ovat hyvin erilaisia.

– Osa masennuksista on luonteeltaan hyvin ”biologisia”, jolloin sopiva lääke voi riittää. Toisaalta monesti masennuksen keskeisenä syynä ovat erilaiset psyykkiset ristiriidat, kuten työstämättömät surut, pettymykset ja traumat, myös sosiaalinen arkuus ja opitut kielteiset ajatusmallit.

Erilaiset psykoterapiat ovat tällöin lääkehoitoa parempi tapa vapautua depressiosta. Suurella osalla potilaista paras hoitotulos saavutetaan yhdistämällä sopiva lääke ja psykoterapia.

– Masennuslääkkeen vaikutus ilmenee vähitellen 2–6 viikon kuluessa. Ensin lievittyy unettomuus tai ruokahaluttomuus ja vasta vähän myöhemmin masentunut mieliala. Jos oireet eivät lievity noin neljässä viikossa, lääke ei ole tehokas. Tällöin vaihtoehtoina on annoksen suurentaminen, lisälääke tai lääkkeen vaihto.

Jos lääkkeistä ei ole hyötyä, sopiva psykoterapia voi olla tehokkaampi hoito. Masennuslääkkeet, eivätkä muutkaan psyykenlääkkeet, muuta persoonallisuutta. Tosin jos potilas sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä tai hänellä on siihen alttius, masennuslääkkeet voivat laukaista touhukkuutena ilmenevän hypomanian tai manian.

Sen sijaan serotoniiniaineenvaihduntaan vaikuttavista masennuslääkkeistä voi seurata tunteiden latistumista ja seksuaalista haluttomuutta. Haittavaikutukset lisääntyvät lääkeannoksen kasvaessa, joten annoksen pienentäminen voi poistaa ne. Joskus lääkkeen vaihto toimii, sillä kaikki masennuslääkkeet eivät aiheuta samassa määrin seksuaalisia toimintahäiriöitä.

– Masennuslääkkeiden aiheuttamaa impotenssia voidaan hoitaa myös potenssilääkkeiden avulla. On kuitenkin tärkeätä muistaa, että seksuaalisten halujen heikkeneminen voi olla masennuksenkin oire. Tällöin masennuslääkkeiden käyttö voi palauttaa seksihalut ja korjata myös potenssiongelmia, Matti Huttunen muistuttaa.

Lue lisää:

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?