Oletko sinäkin jauhanut purkkaa aina väärin? Näitä asioita tuskin tiesit

Varo, ksylitolipurkan pureminen ei olekaan niin fiksua kuin on annettu ymmärtää.

Kuvituskuva ei liity artikkeliin.

8.10.2014 6:26

Ksylitolin suotuisat vaikutukset keksittiin 40 vuotta sitten. Nyt on saatu selville, että sitä käytetään väärin: liian pientä purkkapalaa jauhetaan suussa liian pitkään.

Oikea annostus on kaksi palaa – ja kesto on tärkeä: maksimissaan purkkaa kannattaisi purra viiden minuutin ajan.

– Aikuisten ei kannata jauhaa purkkaa minuuttiakaan. Niin monella on löysyyttä leukanivelissä ja kireyttä puremalihaksissa. Pari kolme ksylitolipastillia on parempi tapa, monessa muussakin mielessä, korostaa hammaslääkäri Reetta Suokas.

Ksylitolipurkan jauhaminen on tuttua puuhaa suomalaisille, estäähän koivusokeri hampaiden reikiintymistä. Aikuisille hammaslääkäri suosittelee kuitenkin mieluummin pastilleja.

Ksylitolin plussia on sekin, että sopii diabeetikoille – koivusokeri nostaa veren sokeria hitaasti. Mutta sama energiamäärä siinä on kuin tavallisessa sokerissa.

– Kaiken  kaikkiaan hampaille on turmiollisinta jatkuva napostelu- ja siemailukulttuuri. Oli ihminen minkä ikäinen hyvänsä.

Mutta liika on liikaa ksylitolissakin. Tuloksena voi olla vahvat hampaat, mutta löysä vatsa.

Mitä vaikutuksia ksylitolilla on sitten ikääntyvän suun terveyteen?

– Syljenerityksen vähentyessä (varsinkin lääkityksen vaikutuksesta) reikiintymisriski kasvaa. Ksylitolipastillit ovat kelpo keino lisätä syljeneritystä.

Oletko sinäkin käyttänyt aina ksylitolipurkkaa väärin?

Katso myös:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?