Voiko näin olla Suomessa? Raha ratkaisee syöpäsairaan elinajan

Julkaistu:

Sairaus
Syöpäpotilaiden elinaikaa ei enää pitkitetä keinolla millä hyvänsä. Syöpäyhdistyksen mukaan raha vaikuttaa yhä enemmän siihen, lopetetaanko hoidot.
Päätökset syövän hoidossa ovat menneet aiempaa kovemmiksi. Kun elämää on joka tapauksessa vähän jäljellä, ei välttämättä enää kokeilla kalliita hoitoja, vaan päädytään entistä nopeammin pelkkään kivun lievittämiseen.

 

Jollei potilaalla ole myydä takametsää, hän ei voi ostaa lisähoitoja yksityiseltä sektorilta.


Kun aiemmin on voitu kokeilla vielä jotain ja antaa vaikkapa puoli vuotta lisää aikaa, tällaista harkitaan entistä tiukemmin, Syöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja Leena Rosenberg-Ryhänen arvioi.

- Raha vaikuttaa yhä enemmän.

Rosenberg-Ryhäsen mukaan ensimmäinen, toinen ja kolmaskin hoito ehkä annetaan edelleen kaikille, mutta ilman vankkaa näyttöä olevista kokeiluista luovutaan entistä useammin.

- Niin raakaa kuin se onkin.

Syöpälääkkeet voivat olla erittäin kalliita. Lääkärilehti kirjoitti alkukesällä, että erään rintasyöpälääkkeen hoitojakso maksaa noin 110000 euroa. Britanniassa terveydenhuollon kansallinen laatujärjestö hylkäsi lääkkeen hinnan vuoksi.

Artikkelissa HYKS:n Syöpäkeskuksen osastonylilääkäri, professori
Sirpa Leppä kertoo, että Suomessa lääkkeiden käyttöönotto on sairaalakohtaista. HUS:ssa uusien, kalliiden lääkkeiden käyttöönotosta päättää kliininen ryhmä. Osa anomuksista on hänen mukaansa mennyt läpi vasta usean käsittelyn jälkeen.

Tasapainoilu rahan ja tulosten välillä asettaa sairastuneet hyvin eriarvoiseen asemaan, Rosenberg-Ryhänen arvioi.

- Jollei potilaalla ole myydä takametsää, hän ei voi ostaa lisähoitoja yksityiseltä sektorilta.

Lääkäriliiton johtaja Heikki Pärnänen ei ota kantaa, vaikuttaako raha aiempaa enemmän. Hän huomauttaa, että toiminnan pitäisi olla paitsi vaikuttavaa myös kustannustehokasta.

- Kun ei voida parantaa, vaan ostaa vain aikaa, ajan arvo ei ole sama kaikille.

Pärnänen kysyy, voidaanko samalla mittarilla hoitaa tervettä 35-vuotiasta pienten lasten äitiä ja 80-vuotiasta vaaria, jolla kummallakin diagnoosin jälkeen näyttää olevan neljä kuukautta elinaikaa?

Suomen Potilasliiton ja Eturauhassyöpäpotilaiden tuki- sekä Suomen MG -yhdistysten puheenjohtaja Paavo Koistinen korostaa, että potilaalle pitää antaa elämänsä loppuun asti parasta ja vaikuttavinta hoitoa.

- Jos ihminen sanoo, että tahdon kokeilla vielä tätä, yhteiskunnan pitäisi maksaa.
 


Kun ei voida parantaa, vaan ostaa vain aikaa, ajan arvo ei ole sama kaikille.Pärnänen ja Koistinen kertovat, että osa potilaista haluaa elää lopun aikansa mahdollisimman täysipainoisesti, eikä tahdo pitkittää sitä hoidolla, jossa on ehkä ikäviä sivuvaikutuksia.

Mutta halu elää on monilla vahva. Koistinen kertoo langostaan, joka saattohoidossa totesi, että olisi vielä "pirun kiva elää". Koistisen mielestä suuri haaste on, miten hoito turvataan, kun väestö vanhenee. Leena Rosenberg-Ryhänen huomauttaa, että syöpien määrä lisääntyy kovaa vauhtia osin ikääntymisen, osin epäterveellisten elämäntapojen vuoksi.

Syöpärekisterin perusteella Suomessa asuu noin 240000 syövän sairastanutta tai sitä sairastavaa. Nykyisin löydetään noin 30 000 uutta syöpää vuodessa, mutta tapausten ennakoidaan lisääntyvän yli 10000:lla noin kymmenessä vuodessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt