Särkylääkkeet syynä satoihin kuolemiin - tällä yhdellä tekijällä on iso merkitys!

Ilman reseptiä saatavat särkylääkkeet saattavat aiheuttaa vakavia ongelmia etenkin ikäihmisille.

Kuvituskuvan pillerit eivät liity tapaukseen.

16.9.2014 10:21

Reseptittä saatavilla olevien särkylääkkeiden käyttö lisääntyy Suomessa tasaisesti. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean lääkemyyntirekisterin mukaan itsehoitosärkylääkkeitä ostettiin vuonna 2012 noin 63,7 miljoonalla eurolla. Kaksi vuotta aiemmin summa oli noin 60,8 miljoonaa.

Moni syö särkylääkkeitä huoletta, mutta niiden aiheuttamia ongelmia muistetaan harvemmin. Tulehduskipulääkkeet saattavat olla osasyynä useisiin kuolemantapauksiin Suomessa.

- Arviot vaihtelevat. Puhutaan 200-400 tapauksesta vuodessa, kertoo Fimean lääkevalmisteiden arviointiyksikön johtaja Erkki Palva.

Kuolemantapaukset liittyvät suoliston ja vatsalaukun verenvuotoihin, joiden riskiä tulehduskipulääkkeissä käytetyt lääkeaineet, kuten ibuprofeeni, ketoprofeeni ja asetyylisalisyylihappo lisäävät.

Palvan mukaan niillä on yhteys myös sydäninfarkteihin, mutta tapausten määrää on vaikeampi arvioida. Turvallisena lääkeaineena pidetty parasetamolikaan ei ole täysin ongelmaton, sillä liian suurina annoksina tai pitkään käytettynä se voi aiheuttaa maksavaurion.

Fimean mukaan suositeltujen annosmäärien noudattamisen lisäksi on tärkeää, ettei samanaikaisesti käytetä useita eri valmisteita. Itsehoitolääkkeiden riskejä pyritään minimoimaan muun muassa pakkauskokoja rajoittamalla.

Helsingin yliopiston kliinisen farmakologian professoriJanne Backmanin mukaan ongelmia saattaa kuitenkin tulla esimerkiksi silloin, jos tieto potilaan käyttämistä itsehoitolääkkeistä ei kulje lääkärille, joka määrää reseptilääkkeitä.

Vakavien haittojen riskit riippuvat monesta asiasta.

- Yksi tekijä, jolla on aika iso merkitys, on ikä. Alle 50-vuotias harvoin saa mitään vakavampaa oiretta. Vaikka vuotavalle mahahaavalle ei olisi tiedossa muita altistavia tekijöitä, lisääntyy sen riski voimakkaasti eläkeiässä, Backman sanoo.

Perusterveellä, nuorella ihmisellä riski saada esimerkiksi sydäninfarkti tai ruoansulatuselimistön haava on vähäinen, jos annokset pysyvät sallituissa rajoissa.

Huonolla tuurilla ongelmia voi tulla, jos lääkkeitä käytetään pitkään turhaan. Backmanin mukaan tulehduskipulääkkeillä on vaikutusta myös munuaisten toimintaan ja verenkiertoon.

- Se tosin on haitta, joka edellyttää yleensä muita riskitekijöitä, esimerkiksi munuaisten verenkierron heikkenemisen muusta syystä.

Vakavien ongelmien lisäksi itsehoitosärkylääkkeet voivat aiheuttaa myös muita haittoja, kuten kroonista särkylääkepäänsärkyä. Sen voi saada kuka tahansa käyttämällä särkylääkkeitä usein ja pitkään.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?