Terveys

Älä nauti tätä herkkua alkoholin kanssa – aiheuttaa pikakrapulan: "Vakavana oireena sydämenpysähdys"

Julkaistu: , Päivitetty:

Sienireaktiot
Nyt on sienikausi alkamassa ja on hyvä tietää, mitä sieniä koriinsa kerää. Tiesitkö esimerkiksi että yksi sieni aiheuttaa alkoholin kanssa nautittuna antabusreaktion.
Etelä- ja Keski-Suomessa yleinen harmaamustesieni on nuorena hyvä ruokasieni, mutta sitä ei saa missään nimessä syödä alkoholin kanssa, kertoo Aamulehti verkkosivuillaan.

- Käytännössä harmaamustesieni estää alkoholin normaalin hajoamistuotteen muodostumisen maksassa eli toimii hiukan samoin kuin antabuslääkkeet, kertoo erikoislääkäri Pirjo Tynjälä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (Hus).

Oireet alkavat yleensä noin 15 minuutin sisällä alkoholin nauttimisesta ja ovat pahimmillaan tunnin sisällä. Yleensä oireet ovat ohi muutamissa tunneissa.

- Oireet ovat yksilöllisiä ja riippuvat siitä minkä verran syödään sientä ja otetaan alkoholia. Oireet voivat olla kasvojen ja ylävartalon punotusta, lämpöä kutinaa, nokkosrokkoa, hikoilua, päänsärkyä, sydämentykytystä, oksentelua ja ripulia. Erittäin vakavat antabusoireet, kuten tajuttomuus, hengitys- tai sydänpysähdys,  ovat hyvin harvinaisia, Tynjälä painottaa.

Tynjälän mukaan sienen nauttimisen jälkeen olisi hyvä pitää vähintään kaksi vuorokautta varoaikaa ennen kuin nauttii alkoholia.

- Harvinaisissa tapauksissa antabusreaktio on kuvattu jopa 6-8 vuorokauden kuluttua sienten syömisestä.

- Muutkin mustesienet aiheuttavat vastaavan reaktion ja muutamat muut sienet kuten esimerkiksi nuijamalikka ja tauriontatti. Nämä eivät kuitenkaan ole tavallisia ruokasieniä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan harmaamustesieni (Coprinus atramentarius) ei ole varsinaisesti myrkyllinen.

Harmaamustesieni on yleinen maamme eteläosissa. Sen voi löytää paikoittain Pohjois-Suomestakin, mutta Lapissa se on harvinainen.

Harmaamustesieni kasvaa tiheinä tuppaina lannoitetuilla nurmikoilla, multavissa lehdoissa, kaatopaikoilla ja muilla runsasravinteisilla paikoilla.

Sienen tasaisen tuhkanharmaa lakki on nuorena munanmuotoinen, mutta laakenee kellomaiseksi. Lakin suippo huippu on ruskehtava, samoin kuin keskiosan pienet suomut.

Heltat ovat ohuet ja hyvin tiheässä. Alkuperäinen harmaa väri muuttuu vanhemmiten mustaksi, ja lopulta heltat sulavat musteeksi.

Ontto jalka on lakkia vaaleampi, ja sen tyvessä on rengasmainen paksunnos. Malto on valkeaa, ohutta ja haurasta.

(Tietoja tarkennettu, juttua muokattu klo 14:46. Tietoja muokattu: Evira on elintarviketurvallisuusvirasto eikä elintarviketurvallisuuskeskus, kuten tekstissä aiemmin luki).

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt