Terveys

Sähkötupakan nesteestä löytyi haitallista ainetta – yhdistetty popcorn-keuhkoihin

Julkaistu:

Brittiläinen Mirror-lehti uutisoi, että brittiläisen VIP-firman valmistamasta sähkötupakan nesteestä on löytynyt diasetyyliä. Diasetyyli aiheuttaa keuhkosairauksia, ja se on aiemmin yhdistetty mm. keuhkosyöpään. Asia selvisi, kun BBC tutki sähkötupakoiden sisältöjä.
Nyt kermatoffeen makuinen sähkötupakan neste on vedetty pois markkinoilta.

Mirror-lehti kertoo myös, ettei diasetyyli ole suun kautta nautittuna terveysriski, mutta hengitettynä se on myrkyllistä.

VIPin vähittäiskaupan jakelupäällikkö Lynne White sanoo BBC:n aiheesta tekemässä ohjelmassa, että on pettynyt, kun tuotetta oli kaupoissa myynnissä, vaikka firman omat tutkimukset olivat todenneet kyseisen sähkötupakan nesteen olevan myrkyllistä jo viikkoa aiemmin.

- Tämä on meidän ensimmäinen ongelmamme viiteen vuoteen. Myymme vuosittain miljoonia pulloja. Olemme hyvin pahoillamme, että näin kävi. Nyt tutkimme, miten tämä pääsi tapahtumaan, White sanoo Mirrorin mukaan.

BBC:n ohjelmassa haastateltiin myös lääkäri Graham Burnsia, joka sanoi, että diasetyyli on yhdistetty harvinaiseen popcorn-keuhko-sairauteen, jonka lääketieteellinen nimi on obliteroiva bronkioliitti. Diasetyyliä käytetään voinmakuisissa popcorneissa maun vuoksi, tästä nimitys.

Lääkäri sanoo ohjelmassa, että popcorn-tehtaissa töissä olevia on sairastunut diasetyylin takia. Sairaus on keuhkokuumeen tyylinen.

Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Aamulehti.

Lähde: Mirror

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt