Voisivatko oireesi johtua tästä? 3 merkkiä siitä, että kannattaisi tarkistaa kilpirauhasarvot

Julkaistu:

Terveys
Onko viime aikoina väsyttänyt tavallista enemmän? Se voi johtua muustakin kuin töihin paluusta. Kilpirauhanen voi oireilla monin eri tavoin.
Kilpirauhasen päätehtävä on tuottaa hormoneja, jotka ylläpitävät kehon aineenvaihduntaa, joka vaikuttaa kaikkiin elimistön toimintoihin. Sen vajaatoiminnassa rauhanen ei enää pysty tuottamaan tarpeeksi hormoneja elimistön tarpeisiin ja liikatoiminnassa taas kehon aineenvaihdunta kiihtyy.

Toimintahäiriöiden oireet voivat ilmaantua joskus niin, että niihin ei osaa edes kiinnittää huomiota. Tarkista tästä, voisivatko oireesi johtua kilpirauhasen toimintahäiriöstä.

1. Väsymys


Oletko jatkuvasti uupunut etkä pysty keskittymään ilman piristeitä? Se voi olla merkki kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Vajaatoiminta on seurausta siitä, ettei kilpirauhanen pysty enää tuottamaan riittävästi kilpirauhashormoneja. Epätavallinen väsymys, päiväunien tarve ja yöunien yhtäkkinen pidentyminen ei ole normaalia.

2. Ruoansulatuksen vaivat


Ummetusta tai ilmavaivoja? Nämä oireet viittaavat kilpirauhasen vajaatoimintaan. Oireita ei helposti yhdistetä siihen, vaikka ne ovat todella yleisiä. Kilpirauhashäiriöistä kärsivillä on muita useammin myös keliakiaa ja laktoosivaivoja. Kilpirauhasen liikatoiminnasta kärsivillä voi olla myös ripulia.

3. Iho- ja hiusongelmia

Hiuksia lähtee, katkeilee ja ne ovat kuivat sekä ohuet. Ihokin kärsii ja reagoi kuivumalla, hilseilemällä ja paksuuntumalla. Tuttua? Kilpirauhasen vajaatoimintaan liittyy monia iho- ja hiusvaivoja. Liikatoiminnassa taas iho voi ohentua tai muuttua hauraaksi ja hiuksiakin lähteä.

Lue lisää aiheesta ET-lehden sivuilta täältä!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt