Oletko putsannut korvasi väärin vuosikausia? - Terveys - Ilta-Sanomat

Oletko putsannut korvasi väärin vuosikausia?

Moni meistä puhdistaa korvansa vanupuikoilla. Niin ei kuitenkaan kannattaisi tehdä.

Vanupuikot ovat korvien surma.

25.8.2014 5:00

- Topz on yksi tärkeimpiä korvalääkäreiden työllistäjiä. Vanupuikolla kuivunut vaha työntyy vain syvemmälle korvakäytävään, korva-, nenä ja kurkkutautien erikoislääkäri Miikka Peltomaa varoittaa.

Vanupuikoilla korvia kaivetaan usein liian syvältä, jolloin seurauksena voi olla korvavaurio tai tulehdus. Korvalehdestä tärykalvoon ulottuva korvakäytävä on vain vajaa 2,5 cm pitkä.

- Vanha professorin ohje on edelleen oikea: omaan korvaan ei parane pistää mitään kyynärpäätä ohuempaa. Vaikku ei ole likaa, vaan tärkeä korvakäytävän suoja-aine. Sitä ei turhaan pidä korvakäytävästä poistaa. Vaikku poistuu lähes aina itsestään, jos sen ulos tulemista ei vanupuikolla tai muilla kaivuuvälineillä haitata. Vanupuikko helposti myös vaurioittaa korvakäytävän hyvin ohutta ihoa ja aiheuttaa helposti korvakäytävän kivuliaan tulehtumisen, Peltomaa sanoo.

Hän muistuttaa, että lasten korvia ei pidä puhdistaa vanupuikolla sen enempää kuin aikuistenkaan. Paras kotikonsti korvien hoitoon löytyy luonnosta.

- Jos vaikku on kuivaa ja hitaasti korvasta poistuvaa, sen kulkua voi helpottaa korvaöljyllä. Kerran viikossa korvaan suihkutettava öljy pitää vaikun notkeana. Esimerkiksi oliiviöljy hoitaa erinomaisesti korvakäytävän ihoa ja pehmentää vaikkua, Peltomaa jatkaa.

Öljyä suihkutetaan illalla korvaan, ja vaha ja öljy poistuvat korvasta yön aikana. Tyynyliina kannattaa suojata pyyhkeellä.

Joskus vahaa erittyy esimerkiksi kuulokojeen käytön tai korvanpuhdistusyritysten seurauksena niin runsaasti, että se pakkautuu tai työntyy syvälle korvakäytävään. Tuolloin korvat voi käydä huuhteluttamassa terveydenhuollon ammattilaisella.

- Jos korvakäytävä kuitenkin menee vaikusta tukkoon ja kuulo heikkenee, voi olla syytä käydä korvalääkärin vastaanotolla. Korvalääkäri osaa varovasti ja turvallisesti poistaa ylimääräisen vaikun ja varmistaa samalla, ettei kuulon alentumiselle ole muita syitä kuin kertynyt vaikku, Peltomaa opastaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?