Juotko kertakäyttöisestä muovipullosta jatkuvasti? Ällöttäviä löytöjä vain viikossa

Käytätkö kaupasta ostettua muovipulloa kerta toisensa jälkeen uudelleen? Se voi olla terveysriski, kertoo Huffington Post.

Jos haluat käyttää samaa muovipulloa jatkuvasti, tärkeintä on muistaa pestä se säännöllisesti lämpimällä vedellä ja saippualla.

17.8.2014 17:04

Vaikka pullossa säilytettäisiin pelkästään vettä, se voi lehden mukaan olla todellinen bakteeripesä.

Jatkuvassa käytössä muovi voi ohentua ja siihen saattaa tulla halkeamia ja naarmuja, joissa bakteerit erityisesti pesivät. Lehden mukaan halkeamien bakteerit voivat olla suurempi terveysriski kuin muovista irtoavat kemikaalit.

Muovipullon bakteeripitoisuuksia on analysoitu aiemmin muun muassa KLTV-uutissivuston tekemässä kokeilussa. Testissä viikon pesemättä olleet muovipullot vietiin analysoitaviksi UT Health Centeriin ja tulokset olivat hämmästyttäviä. Joistakin muovipulloista löytyi bakteerimäärä, joka vastaa ruokamyrkytystä. Joidenkin pullojen vesi todettiin analyysissa täysin juomakelvottomaksi.

Kertakäyttöpullojen lisäksi suuria bakteeripitoisuuksia on löydetty myös muovipulloista, jotka on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.

Jos haluat käyttää samaa muovipulloa jatkuvasti, tärkeintä on muistaa pestä se säännöllisesti lämpimällä, astianpesuaineella varustetulla vedellä. Pullo on syytä myös huuhdella ja kuivata hyvin. Pesuvesi ei saa olla polttavan kuumaa, jotta se ei irrota muovista kemikaaleja. Jos pullossa on naarmuja tai halkeamia, se kannattaa heittää pois.

Cincinnatin yliopiston farmakologian professori Scott Belcher suosittelee, että muovipullojen sijaan käytettäisiin lasisia tai ruostumattomasta teräksestä valmistettuja juomapulloja.

- Jos haluaa välttämättä käyttää muovipulloa, kannattaa suosia polypropeenista valmistettuja pulloja, hän sanoo.

Asiasta uutisoi Suomessa ensimmäisenä The Voice.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?