Uusi hätkähdyttävä tutkimustulos: Energiajuomista voi saada rasvamaksan

Julkaistu:

Vanhemmat, huomio!
Rasvamaksa ei ole vain vanhojen juoppojen vaiva. Se lisääntyy myös lapsilla ja nuorilla, jotka ovat energiajuomien ja limsojen suurkuluttajia.
Aikuisista joka neljäs sairastaa rasvamaksaa. Se tarkoittaa rasvan runsasta kertymistä maksasoluihin. Vaikka maksa rasvoittuu, jopa tulehtuu, mitään oireita ei välttämättä tule.

Rasvoittuminen voi ilmetä suurentuneena maksana ja maksa-arvojen nousuna, mutta useimmilla ensimmäinen merkki on väsymys. Riski kasvaa, kun painoindeksi on yli 30 eli ylipainoa on reilusti. Silti normaalipainoinenkaan ei aina säästy maksan rasvoittumiselta.

– Taustalla saattaa olla kudosten insuliiniherkkyyden heikentyminen tai jokin muu tekijä, kuten maksaa rasittava lääkitys, virusinfektio tai runsas alkoholinkäyttö, sanoo dosentti, osastonylilääkäri Perttu Arkkila Meilahden sairaalan gastroenterologian klinikalta.

Hätkähdyttävä uusi tutkimustulos kertoo, että fruktoosilla makeutetut energiajuomat lisäävät myös maksan rasvoittumista.

– Energiajuomat ovat kaloripommeja. Nuoret juovat niitä paljon. Juomista tulee herkästi riippuvaiseksi, sillä ne sisältävät valtavasti piristävää kofeiinia.

Limsojen makeuttajina käytettyjen fruktoosin ja glukoosi-fruktoosisiirapin on osoitettu lisäävän maksan rasvoittumista ja vaikuttavan myös painonnousuun.

Jos juo puolitoista litraa limua tai energiajuomaa päivässä, vaara maksan rasvoittumiseen, ylipainoon ja metaboliseen oireyhtymään kasvaa varmasti.

Suositusten mukaan alle 15-vuotiaiden ei pitäisi nauttia lainkaan kofeiinipitoisia juomia. Iästä riippumatta kannattaa rajoittaa myös kevytjuomien ja sokerilla makeutettujen käyttöä.

Näin rasvamaksa estetään ja hoidetaan.


Lue lisää:
Rasvaremontista
Maksa-arvoista
Alkoholin vaikutuksista maksaan

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt