Toimiiko vanhan kansan kikka ampiaisen pistoon? Katso asiantuntijan vinkit

Ampiaisen pisto tuntuu inhottavalta ja joillekin se voi olla hengenvaarallinen. Ilta-Sanomat pyysi allergianeuvojalta vinkkejä, kuinka helpottaa oloa piston jälkeen.

9.8.2014 12:11

Loppukesästä ampiaiset ovat usein ärhäkämpiä kuin alkukesästä, kun ampiaisten työ loppuu. Ampiaisen pörrätessä lähellä kannattaa kuitenkin pysyä rauhallisena.

– Ensimmäinen reaktio, kun ampiainen tulee lähelle, on usein huitominen, jolloin ampiainen kokee olonsa uhatuksi. Ja ampiainen pistää vain, kun tuntee olonsa uhatuksi, kertoo allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

 Myös hajuvesi ja värikkäät vaatteet houkuttelevat ampiaisia samoin kuin ruoka.

Joskus ampiainen voi kuitenkin pistää varotoimenpiteistäkin huolimatta. Vanha kansa tietää laittaa sokeripalan pistokohtaan, mutta Vuorenmaan mukaan sokeripalasta tuskin on hyötyä.

– En ole koskaan kuullut, nämä on varmaan näitä vanhan kansan parissa liikkuvia poppakonsteja. Ei siitä haittaa ole, mutta en ole törmännyt tieteelliseen tutkimukseen, että siitä hyötyä olisi.

Allergianeuvoja Vuorenmaa antaa vinkit, joilla helpottaa oloa piston jälkeen.

1. Jos reaktio on voimakas, hakeudu hoitoon

Osa ihmisistä on allergisia ampiaisen pistolle, jolloin yksikin pisto on hengenvaarallinen.

– Tärkeää on, jos on vakava reaktio, lääkitä kunnon ensiapulääkkeillä, Vuorenmaa kertoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa adrenaliinia. Monella allergikolla on mukanaan Epipen-kynä, joka sisältää adrenaliinia ja on tarkoitettu estämään anafylaktinen sokki. Jos tällaista kynää ei ole, esimerkiksi henkilö ei tiedä olevansa allerginen, tulee hoitoon hakeutua välittömästi. Allergiatesteillä pystyy selvittämään, onko ampiaiselle allerginen.

– Jos ampiainen tai mehiläinen ei koskaan ole pistänyt, elimistöön ei ole kertynyt vasta-aineita ja allergiaa ei voi selvittää..

2. Kylmäkääre

Pistokohta usein turpoaa, se punottaa ja sitä myös kuumottaa. Kylmäkääreestä voi saada helpotusta oireisiin.

3. Särkylääke

Jos pisto aiheuttaa särkyä, voit ottaa särkylääkettä kipuun.

4. Antihistamiini

Allergiassa turvotus leviää laajalle ja voi ilmaantua myös nokkosihottumaa tai yleisoireita. Ota tällöin antihistamiinia. Ota antihistamiinia myös, jos pistoksia on useita tai pistos on kohdistunut päähän. Tällöin kannattaa lisäksi hakeutua terveyskeskuksen päivystykseen.

5. Kortisonivoide

Kortisonivoide vähentää kutinaa ja hoitaa ihon tulehdusta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?