Tiesitkö tästä mansikan huippuominaisuudesta? IS listasi marjojen terveysvaikutukset - Terveys - Ilta-Sanomat

Tiesitkö tästä mansikan huippuominaisuudesta? IS listasi marjojen terveysvaikutukset

Marjansyönti kannattaa. Marjat suojaavat viruksilta ja ehkäisevät jopa syöpää.

Joka päivä syötynä mansikka suojelee aivoja ja lyhytkestomuistia.­

19.7.2014 7:35

1. Mansikka

Milloin satoa: Alku- ja keskikesällä.

Terveysvaikutukset: Mansikassa on runsaasti antioksidantteja. Joka päivä syötynä mansikka suojelee aivoja ja lyhytkestomuistia. Lisäksi mansikat parantavat immuunipuolustusta, nostavat veriarvoja, poistavat nestettä, torjuvat väsymystä ja stressiä sekä lisäävät seksuaalista energiaa. Ne torjuvat myös syöpää, alentavat kuumetta ja puhdistavat suolistoa.

2. Mustikka

Milloin satoa: Etelä-Suomessa heinäkuun puolivälistä alkaen.

Terveysvaikutukset: Mustikat ovat maailman parhaita antioksidantteja. Ne muun muassa estävät verisuonitautien syntyä ja hoivaavat suonia ja lisäksi suojaavat diabeteksen vakavilta seurauksilta. Antosyaanit parantavat näköä ja mahahaavaa, mustikan ellagihappo estää syöpää. Lisäksi mustikka tekee hyvää aivoille, muistille, iholle ja vastustuskyvylle.

Marjat suojaavat monilta taudeilta.­

3. Puna- ja mustaherukat

Milloin satoa: Heinäkuusta syyskuuhun.

Terveysvaikutukset: Punaherukka ehkäisee kasvaimia, suojelee limakalvoja ja sydäntä, vahvistaa immuunipuolustusta ja hormonituotantoa sekä aktivoi verenmuodostusta.Mustaherukoiden marjat, siemenöljy ja lehdet ovat kaikki käyttökelpoisia. Niissä on runsaasti C- ja A-vitamiinia. Mustaherukka vahvistaa hermoja, rauhoittaa, poistaa nestettä ja alentaa verenpainetta. Sen öljy sisältää runsaasti hyviä rasvahappoja, ja se hidastaa syöpäsolujen kasvua. Herukat ovat tunnettuja kuumelääkkeitä tulehdusta lievittävien ainesosiensa ansiosta.

4. Vadelma

Milloin satoa: Heinäkuun lopusta alkaen kuukauden ajan.

Terveysvaikutukset: Vatun flavonoidit estävät muun muassa sydän- ja verisuonitauteja ja syöpää. Sen ellagitanniinit ehkäisevät salmonellan kasvua. Vatun kversetiini ehkäisee allergioita ja astmaa, ellagihappo taas syöpää.

5. Puolukka

Milloin satoa: Elokuun lopulta kaksi kuukautta eteenpäin.Terveysvaikutukset: Puolukat suojaavat virtsatietulehduksilta A-tyypin proantosyanidiinin ansiosta. Puolukan antosyaanien uskotaan estävän kasvaimia, alentavan LDL-kolesterolia ja ehkäisevän veritulppia. Puolukka vahvistaa immuunipuolustusta, aiheuttaa syöpäsolujen itsetuhoa ja edistää ruoansulatusta.

6. Karpalo

Milloin satoa: Syyskuun lopusta lumen tuloon tai jopa kevääseen asti.Terveysvaikutukset: Karpalon antioksidantit poistavat elimistöstä myrkkyjä ja estävät syöpää, diabetesta ja sydän- ja verisuonitauteja. Karpalot hoitavat virtsateitä, ehkäisevät iensairauksia ja estävät vilustumista korkean C-vitamiinipitoisuutensa ansiosta.

Puolukka suojaa mm. virtsatietulehdukselta.­

Lähde: Sinikka Piippo, Suomalaiset marjat - kaikki metsän ja puutarhan lajit, Minerva.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?