Kännykkä taskussa heikentää siemennesteen laatua?

Julkaistu:

Moni mies säilyttää kännykkäänsä taskussa, mutta kuinka moni tulee ajatelleeksi sen mahdollisia seurauksia?
Brittiläisen Exesterin yliopiston tutkimusryhmän mukaan taskussa olevalla kännykällä voi olla valtava vaikutus miehen lisääntymiskykyyn. Tutkijoiden mukaan taskussa oleva kännykkä voi altistaa miehen säteilylle, joka taas voi pienentää näiden miesten mahdollisuutta tulla isäksi.

Exeterin yliopiston tutkijat havaitsivat, että elektromagneettinen säteily vähensi taskussa kännykkäänsä säilyttävien miesten sperman "toimintakykyä" ja liikkuvuutta 8 prosentilla.

Suurimmalla osalla miehistä noin 50–85 prosenttia spermasta sisältää siittiösoluja, joiden liikkuvuus on normaali. Tutkijat havaitsivat, että tämän hyvän aineksen liikkuvuus väheni 8 prosentilla, kun mies altistui kännykän säteilylle.

Tutkimusryhmän johtopäätökset on koottu kymmenestä eri tutkimuksesta, joihin osallistui kaikkiaan lähes 1 500 miestä.

Tutkimusryhmää johtanut tohtori Fiona Mathews toteaa tutkimustulosten osoittavan, että kännykkäsäteilyllä on vaikutusta hedelmällisyyteen, mutta lopullisia johtopäätöksiä varten tarvittaisiin vielä paljon lisätutkimuksia.

– Tavallisella miehellä ei ole syytä paniikkiin. Jos tiedät, että sinulla voi olla hedelmällisyyden kanssa ongelmia, asiaa voisi olla hyvä harkita - aivan kuin muuttaisit ruokavaliota, voit haluta muuttaa myös sitä, missä pidät puhelintasi, Matthews sanoo BBC:lle.

"Aika skeptisesti suhtaudun tähän"


Turun yliopiston fysiologian professori Jorma Toppari suhtautuu brittitutkimukseen epäillen.

– Ei mitään tutkimusta voi näin tuomita huuhaaksi, mutta aika skeptisesti suhtaudun tähän, Toppari toteaa.

Suomalaisprofessorin mukaan liikkuvuuteen vaikuttavat tekijät tunnetaan huonosti, minkä takia on vaikea sanoa, vaikuttaako elektromagneettinen säteily miehen lisääntymiskykyyn vai ei. Topparin mukaan useat elektromagneettista säteilyä koskevissa koe-eläintutkimuksissa ei ole havaittu säteilystä johtuvaa haittaa.

Lähde: BBC

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt