Yllätystulos jättitutkimuksessa: Auringon välttely on vaarallisempaa kuin auringonotto

Auringon välttely on terveydelle haitallisempaa kuin auringossa oleilu, kertoo tuore ruotsalaistutkimus.

7.5.2014 22:07

Tutkimukseen osallistui 29 518 ruotsalaisnaista, joita seurattiin yli 20 vuoden ajan. Kyselytutkimuksessa selvitettiin heidän auringonotto-, liikunta-, tupakointi-, alkoholinkäyttö- ja liikuntatottumuksia. Myös koulutustausta ja painoindeksi otettiin huomioon.

Kun naiset jaettiin kolmeen ryhmään auringonoton suhteen, auringon välttelijöiden kuolleisuus kaksinkertaistui eniten aurinkoa ottavien ryhmään verrattuna. Aurinkoa eniten ottavien kuolleisuus kuitenkin kasvoi 40 prosenttia verrattuna kohtuullisesti aurinkoa ottaviin.

Tutkimuksen mukaan auringonvalon hyödyt, kuten D-vitamiinin saanti, ylittää ainakin pohjoisissa maissa auringon aiheuttamat haitat.

Auringonvalo on D-vitamiinin päälähde. Vähäinen D-vitamiinin saanti on yhdistetty sydän- ja verisuonitautikuolemiin sekä aggressiiviseen ihosyövän kehittymiseen.

Auringon välttely voi siis olla jopa haitallista maissa, joissa auringon intensiteetti on pieni. Vaalea iho auttaa pohjoisessa eläviä saamaan auringosta sen positiiviset vaikutukset. Tutkimuksessa kuitenkin mainitaan, että vaaleasta ihosta ei ole etua esimerkiksi Australiassa, jossa auringon intensiteetti on voimakas.

Tutkimus julkaistiin Journal of Internal Medicine -lehdessä. Suomessa siitä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?