Terveys

Julkkikset kertovat masennuksestaan: "Pyysin hullun paperit"

Julkaistu:

Masennuksesta uskalletaan jo puhua avoimesti. Neljä tuttua kertoo tarinansa.
Matti Esko: Olen saanut toisen mahdollisuuden

1990-luvulla laulaja Matti Esko kävi elämässään vaikeita asioita läpi. Ongelmat alkoivat tuntua fyysisinä oireina. Ranteita ja nilkkoja pakotti, ja lihaksissakin oli kummallinen tunne.

- Se oli täydellinen levyn kiinni meneminen. Lopulta taju meni.

Onneksi vaimo hoksasi lehdestä SOS-mielenterveysseuran puhelinnumeron. Sitä kautta löytyi apu.

- Lääkäri sanoi, että minulla on todella pahasti palanut hihat. Diagnoosi oli burn out ja masennus. Kävin useamman kerran psykiatrilla juttelemassa. En halunnut lääkitystä.

Sairausloma kesti yli neljä kuukautta. Lepo oli parasta lääkettä. Matti Esko halusi vain olla rauhassa.

- Tunsin oloni täysin alakuloiseksi. Makasin vesisängyssä enkä pystynyt edes kättä nostamaan.- Kesti kauan, että uskoin itseeni ja itsekunnioitus palautui. Ensimmäisen kerran tunsin olevani voiton puolella, kun olin saunassa ja tuli hiki. Huomasin, että olen hengissä. Toinen parantumisen merkki oli, että pystyin vastaamaan puhelimeen.

Matti Esko iloitsee siitä, että masennus ei ole tullut takaisin. Liikunta on ollut yksi selviytymiskeino. Päivittäiset kävelylenkit oman villakoiran kanssa ovat tärkeä henkireikä.

- Masennus opetti elämään. Osaan nyt kuunnella itseäni. En hötkyile enää. Asiat tuppaavat selviämään. Tunnen, että olen saanut toisen mahdollisuuden. Se tunne kantaa vieläkin.

- Olen oppinut myös sanomaan "ei", kun kaikenlaisiin kissanristiäisiin pyydetään.

Outi Heiskanen: Pyysin hullun paperitTaiteilija Outi Heiskanen sairastui 60-luvulla masennukseen. Pienten lasten äiti oli tehnyt monta vuotta töitä lähes kellon ympäri.

Heiskanen meni psykiatrille ja pyysi "hullun papereita". Psykiatri halusi nähdä taiteilijan päiväkirjat.

- Luettuaan päiväkirjat hän ilmoitti, ettei kirjoita hullun papereita. Psykiatri kertoi, ettei Heiskasesta tule koskaan hullua, mutta hän on saanut hullun oikeudet. Hulluus liittyy taitelijana olemiseen.

Nyt vanhat muistot jo naurattavat.- Olen päässyt vaikeuksista yli ajattelemalla, että eipä huolet mieltä paina, täynnä ompi massu aina, Outi Heiskanen kertoo ja nauraa.

- Olen ollut hankalissa tilanteissa, mutta ruoka on ollut yksi tärkeä ilon lähde. Tänäänkin ostin pensasmustikoita. Kiitän taivaan isää joka päivä siitä, miten hän on hoitanut minua. Olen kiitollinen.

Päivi Storgård: Tämän kanssa voi elää


Muutama vuosi sitten toimittaja Päivi Storgårdilla todettiin kaksisuuntainen mielialahäiriö. Siihen kuuluu toistuvia masennusjaksoja ja maanisia jaksoja. Välissä on vuosienkin oireettomia kausia.

- Tämä on krooninen sairaus, ja lääkitys on elämänmittainen.

Masennusjaksot ovat syviä, eikä syövereistä pääse omin voimin pois ilman sairaalahoitoa.

- Uni on erittäin tärkeää ja se, että elää terveellistä, hyvää elämää. Myös stressin välttäminen edesauttaa, että masennusjaksoja ei tule niin helposti.Päivi Storgård korostaa, että kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä ei voi parantua. Taustalla on aivojen sähkökemiallinen häiriö. Tautia ei voi hankkia elämällä epäterveellisesti. Alttius on perinnöllinen.

- Tähän ei voi missään tapauksessa syödä mielialaa nostavia lääkkeitä vaan tasaavia. Ei ole olemassa mitään, millä tämän voisi kokonaan selättää.

- Tämän kanssa voi kuitenkin elää ja olla toimintakykyinen. Usein ihmiset ajattelevat että psyykkisesti sairas ei ole enää oikea ihminen. Kyllä on.

Mitro Repo: Masennukseen ei ole immuniteettia


Yhdeksän vuotta sitten Mitro Repo varmisti itselleen vanhempiensa vierestä hautapaikan. Väsymyksen myötä haudan hiljaisuuteen pääseminen oli alkanut houkuttaa yhä enemmän.
Nyt tunnistan alakulon masennusoireeksi.

Masennus johtui liiallisesta yrittämisestä. Tuolloin Helsingin ortodoksisen seurakunnan pastorina työskennellyt Mitro Repo oli tehnyt paljon töitä ja puhunut itsensä lähes puhki.

- Kaikkivoipaisuus on kavalaa, ja se saattaa olla usein masennuksen syy. Ihminen on joutunut suorittamisen noidankehään.

Kiireen takia pastori Repo oli laiminlyönyt itsensä. Hän huomasi, että oli ollut jo pitkään ylirasittunut ja piilomasentunut. Lopulta sydän alkoi oireilla, ja hän joutui sairaalaan rytmihäiriöiden takia. Katetrilla tehdyn operaation piti olla rutiinitoimenpide. Harmittomaksi luullussa toimenpiteessä meni kuitenkin jokin vikaan.- Tunsin rinnassani raskasta painetta. Lopulta kipu kasvoi sietämättömäksi. Olin varma, että kuolen, ja päätin alistua kohtalooni.

Sydänpussi oli tullut täyteen verta, eikä sydän enää pysynyt lyömään kasvavan paineen takia. Verenkierto pysähtyi. Sinertävä potilas vietiin leikkaussaliin.

- Myöhemmin sydänkirurgi kertoi, kuinka vakavasta tilanteesta oli kyse. Kävin kuoleman porteilla, ellen ollut jopa kuollut. Rintani avattiin laikalla ilman nukutusta ja puudutusta.

Kuoleman kokemus on tuonut Revolle lisää rohkeutta elää.

- Koen, että olen saanut uuden elämän. Silmäni ovat avautuneet ja arvoni ovat kirkastuneet.

Masennuskin hiipui pikkuhiljaa. Toipumista vauhditti vuoden vuorotteluvapaa pastorin työstä sekä uusi asenne elämään.

- Parasta lääkettä masennukseen ovat kiitollisuus, nöyryys, lapsenomaisuus, hiljentyminen ja pysähtyminen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt