Siitepölyallergikoilla on tavallista vaikeampi vuosi

Kevät ja tuleva kesä ovat Suomen siitepölyallergikoille tavallista vaikeampia, Turun yliopiston aerobiologian yksiköstä kerrotaan.

23.3.2014 4:59

Varsinkin koivun siitepölyä on luvassa runsaasti.

Siitepölykausi alkoi pähkinäpensaan kukinnalla jo helmikuun alkupuolella eli poikkeuksellisen aikaisin. Tästä huolimatta kausi ei ole loppumassa tavallista aiemmin, vaan tyypilliseen tapaan elokuun lopussa. Tällä hetkellä allergikkoja piinaa lepän siitepöly.

– Koivun varsinainen kukinta alkaa yleensä huhti- ja toukokuun vaihteessa, mutta koska alkuvuosi on ollut niin lämmin, on mahdollista, että koivu kukkii tänä vuonna aiemmin huhtikuun puolella, kertoo erikoistutkija Anna-Mari Pessi.

Siitepölyä saapuu Suomeen paljon myös kaukokulkeumana muista maista, kuten Baltiasta. Koivun siitepölyä onkin jo nyt kulkeutunut pieniä määriä jopa Ouluun asti.

– Herkimmät saavat oireita kaikista siitepölykasveista. Heille tämä siitepölykausi kestää yli puoli vuotta, Pessi sanoo.

Suomalaisista noin viidennes on allergisia siitepölylle. Siitepölyt aiheuttavat heille lähinnä allergista nuhaa, mutta joskus myös keuhko-oireita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?