Sadoillatuhansilla suomalaisilla piilevä tulehdus - "Varsinaista lääkettä ei ole"

Julkaistu:

Epäterveelliset elämäntavat voivat johtaa sisäelintulehdukseen, joka voi pahimmillaan aiheuttaa hengenvaarallisen sairauden.
Tunnetko olevasi ylipainoinen? Kärsitkö univaikeuksista? Onko ruokalautasellasi yleensä enemmän rasvaa ja hiilihydraatteja kuin marjoja, kasviksia tai vihanneksia? Maistuuko alkoholi vähän liiankin kanssa?

Jos vastasit edellisiin kysymyksiin myöntävästi, voit olla yksi sadoistatuhansista suomalaisista, joiden elimistössä jyllää matala-asteinen tulehdus. Yleensä kantaja ei ole tulehduksesta tietoinen. Tulehduksesta kärsivien määrä perustuu usean asiantuntijan arvioon.

- Matala-asteinen tulehdus voidaan havaita herkällä CRP-testillä, mutta sitä harvoin potilaille tehdään, kertoo lääketieteen tohtori, Helsingin yliopiston apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen.

Tulehdus on yleensä oireeton, eikä siihen ole olemassa suoranaista lääkehoitoa.

- Varsinaista lääkettä ei ole. Kun potilaalla todetaan tämä tulehdus, hänet ohjataan muuttamaan elintapojaan, Pietiläinen sanoo.

- Suurin tulehduksen syntyyn vaikuttava tekijä on se moskaruoka, jota ihmiset kaatavat itseensä. Kun siihen yhdistyy liikkumattomuus, niin riski sairastua kasvaa.

Tulehduksella on todettu olevan yhteys pahimmillaan hengenvaarallisiin sairauksiin.

- Kakkostyypin diabetes, korkea kolesteroli ja sydäntaudit, Pietiläinen luettelee esimerkkejä.

Merkittävistä riskitekijöistä huolimatta matala-asteista tulehdusta ei klinikoilla juurikaan seulota. Se on ainakin osittain kustannuskysymys.

- Sellaista rahaa ei ole käytössä, että kaikki riskiryhmään kuuluvat voisi testata, Pietiläinen toteaa.

- Mihinkään kriisitoimiin tässä ei pidä lähteä, mutta asia on hyvä pitää mielessä.

Ravitsemusterapeutti, THM Reijo Laatikainen kertoo, että fyysisesti hyvässä kunnossa olevien ihmisten kohdalla riski saada elimistöönsä matala-asteinen tulehdus on vähäinen.

- Kyllä tämä koskee lähinnä keski-ikäisiä ja iäkkäämpiä ihmisiä, jotka eivät liiku ja joilla on ylipainoa, Laatikainen painottaa

- Sukupuolten kohdalla ei eroja ole. Niin miehet kuin naisetkin voivat tulehduksen saada.

Matala-asteisen tulehduksen vaaroista kertoi ensimmäisenä Karjalainen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt