Näin paljon enemmän lihas polttaa rasvaa! Katso tarkat luvut

Kehonkoostumuksen muokkaaminen on korkealla monen SuomiMiehen tavoitelistalla. Lihas pitäisi saada kasvamaan ja rasva vähentymään kehossa – niin terveyden kuin kropan ulkomuodon takia.

23.3.2014 15:05

Usein herää kysymys, pitäisikö ensin sulattaa rasvat aerobisella treenillä ja sitten rakentaa lihasta, vai tehdä homma toisinpäin. Mutta onnistuisiko lihasten hankkiminen ja rasvanpoltto yhtä aikaa?

Miksi muokata kehonkoostumusta?

Mitä iloa rasvan vähentämisestä ja lihasmassan lisäämisestä ylipäätään on? Eikö pelkkä liikunnan ilo riitä? No, sitäkin tarvitaan, mutta tässä painavia syitä polttaa laardia ja rakentaa lihasta:

Rasvan vähentäminen tervehdyttää aineenvaihduntaa. Ensin liikkeelle lähtevät terveydelle haitallisimmat rasvavarastot. Treenaamattomalla ja makkara–olut-dieettiin luottavalla rasvaa kertyy epätavallisen paljon sisäelinten ympärille ja lihasten sisään. Tämä rasva on haitallista terveydelle, mutta onneksi se myös sulaa nopeimmin pois.

Rasvan vähentäminen helpottaa nivelten kuormitusta. Kehon suhteellinen voima kohentuu, kun rasvaa lähtee ja lihakset kasvavat. Vahvat lihakset tukevat paremmin niveliä ja ne kuormittuvat vähemmän.

Kasvava lihasmassa tehostaa aineenvaihduntaa. Kilo puhdasta pihviä pakaroissa ja reisissä lisää energiankulutusta levossa noin 20 kcal vuorokaudessa. Lisäksi jatkuva treeni pitää aineenvaihdunnan koholla. Jokaisen lihaskuntotreenin jälkeen palaa noin 100 ekstrakaloria päivässä 2–3 päivän ajan.

Treenattu keho näyttää paremmalle. Kun lihas saa kunnolla kyytiä kuntosalilla, ylävartalon massakeskipiste hilautuu pikkuhiljaa ylemmäs ja outokumpu vaihtuu leveisiin hartioihin.

Kun pakarat alkavat muistuttaa pannukakkujen sijasta keilapalloja, SuomiMies kerää ansaittua huomiota vastakkaiselta sukupuolelta ja saa osakseen kateellisia silmäyksiä naapurin äijältä.

Onnistuuko rasvanpoltto ja lihasmassan hankinta samaan aikaan? Lihasta siis kannattaa hankkia ja rasvaa polttaa pois. Mutta pitääkö tämä tehdä niin, että ensin sulatetaan rasvat ja sitten rakennetaan lihasta? Ei. Treeniin tottumattomalla SuomiMiehellä kehonkoostumus muuttuu melko tehokkaasti jo ilman isompia ruokaremontteja.

Voimaharjoittelu lisää samaan aikaan lihasmassaa ja sulattaa rasvaa. Tämä johtuu siitä, että tiukka treeni on niin kova ärsyke treenaamattomalle lihakselle, että se vastaa kasvamalla jopa silloin, kun ihminen on voimakkaasti aliravittu.

Rasva taas palaa, kun voimatreeni lisää rasvan käyttöä energiaksi lepotilassa treenin jälkeen. Napakalla harjoittelulla on tutkimuksessa todettu esimerkiksi 3,9 kilon keskimääräistä lihasmassan kasvua 3 kuukauden aikana samalla kun rasvaa tirisee 0,8 kiloa.

Pelkän treenin avulla rasvan palaminen jää yleensä jälkeen lihasmassan kasvusta. Mikäli laardia haluaa sulatella nopeammin, kannattaa siistiä ruokavaliota. Edes miinuskaloreilla lihaskasvu ei aloittelijalla esty, oikeastaan vaan rasva tirisee nopeammin.

Tässä tapauksessa ei ole kummallista, jos vyötärö kaventuu parissa kuukaudessa 10 cm, vaikka vaaka ei juuri painonpudotuksesta kerro.

Rasva ei siis muutu lihakseksi, mutta samanaikainen rasvanpoltto ja lihasmassan hankkiminen on ehdottomasti mahdollista. Itseään ei tarvitse lihottaa, jotta pala kasvaisi. Helppoja vinkkejä lihasmassaa lisäävään voimatreeniin ja rasvaa käristävään ruokavalioon löydät SuomiMiehen treenioppaasta.

Tehokas salitreeni kasvattaa lihasta ja polttaa rasvaa samaan aikaan. Varsinkin aloittelijalla.

Lähteet:

Harman ym. 2007. Consumption of fat-free fluid milk after resistance exercise promotes greater lean mass accretion than does consumption of soy or carbohydrate in young, novice, male weightlifters. Am J Clin Nutr 2007;86:373–81.

Garthe ym. 2011. Long-term effect of weight loss on body composition and performance in elite athletes. International journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism.  Oct;21(5):426-35

Jabekk ym. 2010. Resistance training in overweight women on a ketogenic diet conserved lean body mass while reducing body fat. Nutrition & Metabolism. 7:17

Kuvat: Jiri Halttunen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?