Terveys

Uusi tutkimus haastaa käsitykset kovista rasvoista

Julkaistu:

Vain öljyisestä kalasta saatu omega3-rasvahappo alensi sydäntautiriskiä, Cambridgen yliopiston tutkijat selvittivät.
Cambridgen yliopiston tutkijat ovat selvittäneet laajassa tiedekatsauksessa, ettei kovilla rasvoilla ja sydäntautiriskillä ole yhteyttä.

Nykyisin lääkärit ja ravitsemustieteilijä suosittelevat, että sydäntautien välttämiseksi pitää vaihtaa voit ja muut kovat rasvat margariiniin, öljyyn ja pehmeään rasvaan.

Tutkijat eivät löytäneet eroja sydäntautiin sairastuneissa, kun he tutkivat sairastuneiden rasvojen käyttöä. Huonojen ja hyvien rasvojen nauttijoille oli samanlainen riski sairastua sepelvaltimotautiin.

Tutkijoiden mielestä rasvaisesta lihasta, voista ja kermasta luopuminen ei todennäköisesti paranna terveyttä. Tutkijat keräsivät laajaan katsaukseensa tietoa 72 tutkimuksesta 18 maasta. Näihin osallistui 600 000 ihmistä.

Tutkimus on julkaistu Annals of Internal Medicine –tiedelehdessä.

Mullistavin tulos on se, että tyydyttyneillä rasvoilla ei olisi yhteyttä sydäntautiriskiin. Lisäksi tutkijat osoittivat, että omega3:n ja omega 6:n tapaiset rasvahapot eivät vähennä sydäntautiriskiä.

Ainoastaan rasvaisessa kalassa oleva omega3 alensi hieman sydäntautiriskiä.

Sen sijaan suosituilla omega3 ja omega6-tableteilla ei ole minkäänlaista käytännön vaikutusta.

Professori Tom Sanders Lontoon King´s Collegesta kaipaa asiasta laajempaa näkemystä. Hän sanoo sanomalehti Telegraph -lehdessä, että tämäntapaiset tutkimukset sekoittavat ihmisten mieliä ja kaivavat pohjaa Britannian ruokasuosituksille.

– Ne ovat onnistuneet jossain määrin vähentämään sydäntautia Britanniassa.

Sandersin mielestä ruokasuosituksissa ei pitäisi keskittyä yksittäisiin ainesosiin, kuten tyydyttyneeseen rasvaan, suolaan ja sokeriin. Mieluummin pitäisi puhua kokonaisista terveellisistä ruokavalioista, kuten esimerkiksi Välimeren keittiöstä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt