Näin suojaat itsesi ja läheisesi sikainfluenssalta - lue ministeriön ohjeet - Terveys - Ilta-Sanomat

Näin suojaat itsesi ja läheisesi sikainfluenssalta - lue ministeriön ohjeet

Sikainfluenssa on vaatinut ainakin viisi kuolonuhria.

13.2.2014 8:18

Uudellamaalla kolme työikäistä ihmistä on kuollut sikainfluenssan aiheuttamiin komplikaatioihin.

Savon Sanomien mukaan tauti on vaatinut myös nuoren miehen hengen Kuopiossa. Yle kertoo, että lisäksi Päijät-Hämeessä on kuollut yksi potilas.

Koska virus voi tarttua jo ennen kuin oireita ilmenee, työpaikoilla ja kouluissa liikkuu terveitä ihmisiä, jotka voivat levittää virusta. Näillä keinoilla sosiaali- ja terveysministeriö neuvoo suojautumaan tartunnalta:

1. Ota rokotus Paras tapa suojautua influenssaa aiheuttavalta A(N1H1)-virukselta on rokotus.

2. Pese kädet Virus voi pysyä tartuntakykyisenä ihmisen ulkopuolella esimerkiksi kuivalla pöytäpinnalla tai ovenkahvassa muutaman tunnin. Lämpimällä ja kostealla pinnalla virukset selviät pidempään kuin kuivalla, kuumalla tai kylmällä pinnalla. Itsensä voi suojata pesemällä kätensä useasti ja huolella. Kontaktia suuhun, nenään ja silmiin kannattaa välttää, ellei ole varma käsiensä puhtaudesta. 3. Pärski nenäliinaan Ne, jotka ovat saaneet tartunnan, voivat tartuttaa virusta noin vuorokausi ennen oireiden ilmaantumista ja jopa viikon ajan sairastumisen jälkeen. Oireista kärsivä henkilö on erityisen tartuttava muutaman ensimmäisen vuorokauden ajan. Sairastunut voi välttää taudin tartuttamista muihin peittämällä nenänsä ja suunsa kertakäyttönenäliinalla, kun yskii ja aivastaa, ja pysymällä etäällä muista. Tartuntaa voi yrittää estää myös sillä, että sekä sairastunut että hänen hoitajansa käyttävät hengityssuojainta. 4. Pysy kotona Koska virus voi tarttua jo ennen kuin oireita ilmenee, työpaikoilla, kouluissa, päiväkodeissa, kirjastoissa, liikennevälineissä ja kaupoissa liikkuu terveitä ihmisiä, jotka voivat levittää virusta. Tämän vuoksi lähes kaikki voivat saada virustartunnan. Omasta käsihygieniasta ja myös vastustuskyvystä riippuu, sairastuuko. Viruksen leviämistä voi hidastaa sillä, että sairastuneet pysyvät oireiden ajan kotona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?