IS testasi kohutun "syntimittarin" - mistä oli kysymys?

Julkaistu:

Ilta-Sanomat kävi testaamassa, kuinka valtakunnallista hämmennystä aiheuttanut, verestä mitattava "syntitesti" toimii.

IS uutisoi keskiviikkona Syntimittari-palvelusta, joka väittää mittaavansa ihmisten verestä syntisyyttä. Asian tultua julkisuuteen Ely-keskus ilmoitti harkitsevansa tukien takaisinperimistä Droppi Veripalvelu Oy:ltä, jonka kehittämillä menetelmillä Syntimittari-palvelu toimii.

- Kuivaverianalyysin tulokset kertovat veren puhtausprosentin. Vereen voi tulla monesta eri syystä kuona-aineita. Urheilijoillakin voi olla puutostiloja, testien lähtökohtaa selittää Droppi Veripalvelu Oy:n toimitusjohtaja Marko Vapa.

Mitä mieltä asiasta on asiantuntijalääkäri?

- Kuivasta veripisarasta ei voi todeta yhtään mitään. Siitä ei ole mitään lääketieteellistä näyttöä, kertoo Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun johtaja, lääketieteen ja kirurgian tohtori Martti Syrjälä.

IS piipahti torstaina pääkaupunkiseudulla vastaanottoaan pitävän verikuvaajan luona.

Pieni, siisti liiketila sijaitsi kauppakeskuksessa. Ystävällinen, keski-ikäinen nainen otti vastaan, ja kertoi rauhallisesti, mistä kuivaverianalyysissä on kysymys. Analyysin tulos kertoo veren puhtausprosentin. Siitä voidaan sitten tulkita ja päätellä kehon rasitteita sekä mahdollisia puutostiloja.

Verinäyte otettiin sormenpäästä. Sormi puhdistettiin ensin, ja pieni neulanpää nipisti vain hieman. Veritipat laitettiin ensin näytelevylle, ja kuivumisen jälkeen aluslasilta skanneriin. Sieltä verikuva välitettiin sähköisesti Dropper-palvelun pilvipalvelimelle.

Tulokset olivat selvillä jo parissa minuutissa. Odotusaika ei tuntunut ikuisuudelta eikä jännitys iskenyt, koska uteliaisuus ja mielenkiinto asiaan voittivat. Koekaniinin rooli on aina helpompi, kuin oikeasti terveydentilaansa pohtiva asiakas.

Mitä tulokset kertoivat?

Kuivaverianalyysin tulokset sai sähköisessä ja kirjallisessa muodossa. Toimittajan veren puhtausprosentti oli 89,6%, jolloin minkään ei pitäisi olla pahasti pielessä. Kun tulos on yli 85%, terveysvalmentajan mukaan mitään suurempia terveyshuolia ei pitäisi olla.

Toimittajan tulokset kertoivat magnesiumin ja kalsiumin puutteesta, jotka ovat suomalaisille melko tavanomaisia. Analyysistä näkyi terveysvalmentajan mukaan myös stressi, joka ei ole toimittajan työssä mitenkään harvinaista. Imuneste eli lymfa oli kuitenkin hyvä, mikä kertoo säännöllisestä liikuntaharrastuksesta. Kuivaverianalyysin hinta oli 60 euroa. Samaan rahaan sai lisäksi pikaiset itsehoitosuositukset aina mahdollisista lisäravinteista elämäntapaohjeisiin.Entä syntimittari? 

Verenpuhtausprosenttia voi halutessaan peilata myös syntimittariin. Toimittajan tulos Syntimittari.fi –sivun mukaan, kun verenpuhtaus on 80-90%, on vanhurskas, oikeamielinen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt