Yllättävä tutkimustulos: Juomalla kahvia ja viiniä saatat välttää masennuksen - Terveys - Ilta-Sanomat

Yllättävä tutkimustulos: Juomalla kahvia ja viiniä saatat välttää masennuksen

Tuore tutkimus paljastaa, että esimerkiksi viinin ja kahvin juominen sekä oliiviöljyn ja vihreiden vihannesten syöminen vähentävät masennusriskiä.

Esimerkiksi viiniä sisältävä ruokalaji laski masennuksen todennäköisyyttä tutkimuksessa.­

7.1.2014 13:37 | Päivitetty 8.1.2014 23:38

Harvard School of Public Health julkaisi tutkimuksen lokakuussa. Siihen osallistui 46 685 iältään 50-70-vuotiasta naista, ja heidän tarkkailunsa jatkui 12 vuoden ajan. Ketään tutkittavista ei ollut diagnosoitu masentuneeksi ennen tutkimuksen alkua.

Tutkijat tarkkailivat ihmisten syömistottumuksia. Tuloksena oli, että he, jotka joivat säännöllisesti virvoitusjuomia, söivät punaista lihaa, vaaleita viljatuotteita tai margariinia, sairastuivat 29-41 prosenttia muita todennäköisemmin masennukseen.

Tutkimustulosten perustana on eri ruoka-aineiden niin sanottu inflammaatio-pitoisuus. Inflammaatio tarkoittaa tulehdusta, ja esimerkiksi paljon sokeria sisältävät limsat ja pasta sekä punainen liha lisäävät tulehdusriskiä.

Tutkittavista naisista tällaisella ruokavaliolla olevat sisällyttivät vain harvoin ruokavalioonsa viiniä, kahvia tai vihanneksia. Nämä ruoka-aineet puolestaan vähentävät inflammaatiota.

Tutkijat kuitenkin korostavat, että mikään yksittäinen ruoka-aine ei voi itsessään aiheuttaa masennusta. 

- Kaikki ruokaan ja ravitsemukseen liittyvät asiat ovat sidottuja toisiinsa. Esimerkiksi pasta ei yksinään nosta masennusriskiä inflammaatio-pitoisuutensa kautta. On välttämätöntä tarkastella koko ruokavaliota, Harvard School of Public Healthin vieraileva tutkija Michel Lucas korosti Huffington Post -lehdelle.

Jutun kieliasua muokattu ja kolmanneksi viimeisen kappaleen kirjoitusvirhe korjattu 8.1. klo 23:38.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?