Lääkärin varoitus: Tavallinen apteekin särkylääke voi tappaa

Tulehduskipulääkkeitä saa ilman reseptiä apteekista. Silti ne ovat kovia lääkkeitä, joilla on myös vaarallisia sivuvaikutuksia.

26.11.2013 14:57

Särkylääkkeistä ja niiden vaikutuksista on olemassa paljon harhaluuloja. Asiantuntijalääkäri Pirkko Paakkari Duodecimista vastasi yleisiin väitteisiin särkylääkkeistä. 1. On olemassa turvallisia ja ei-turvallisia särkylääkkeitä

Tarua. Mikään lääke ei ole täysin turvallinen. Mahan ja suolen limakalvoihin kohdistuvien haittojen suhteen parasetamoli on turvallisempi kuin tulehduskipulääkkeet, kuten aspiriini, ibuprofeeni ja ketoprofeeni. Parasetamolin liika-annos voi kuitenkin aiheuttaa vakavan maksavaurion.

2. Tulehduskipulääkkeet tappavat jopa 300 suomalaista vuodessa

Mahdollisesti totta. Tulehduskipulääkkeet aiheuttavat suolistossa limakalvovauriota ja lisäävät sisäisen verenvuodon vaaraa.

Suomessa ei ole tehty tutkimusta kuolleisuudesta, ja esitetty uhriluku perustuu amerikkalaisista tutkimuksista saatuihin ja Suomen olosuhteisiin sovitettuihin tietoihin.

Suolistoverenvuotojen mahdollisuus kasvaa vanhuksilla iän myötä myös ilman tulehduskipulääkkeiden käyttöä.

3. Jos aspiriini keksittäisiin nyt, siitä tulisi reseptilääke

Totta, ainakaan itsehoidon särkylääkkeeksi sitä ei enää hyväksyttäisi. Todennäköisesti sitä suositeltaisiin käytettäväksi vain verisuonitukosten estoon.

Asetyylisalisyylihappo (aspiriini) estää verihiutaleiden takertumista toisiinsa, joten se vähentää sydän- ja aivoverisuonten tukoksia. Pieni annos aspiriinia kuuluukin infarktin tai muun valtimotaudin sairastaneen päivittäiseen lääkitykseen. Muiden ei sitä kannata varmuuden vuoksi käyttää.

Asetyylisalisyylihappoa ei suositella enää kenellekään ensisijaiseksi kipulääkkeeksi, koska haitattomampia vaihtoehtoja on olemassa.

Yksittäinen ja satunnainen aspiriini ei toki ole sen vaarallisempi kuin uudemmatkaan kipulääkkeet, mutta periaatteessa pyritään siirtymään niihin valmisteisiin, jotka suurissa potilastutkimuksissa ovat aiheuttaneet vähiten vakavia haittoja. 4. Särkylääkepäänsärky tulee, jos ottaa joka päivä särkylääkettä

Totta. Pitkäaikainen, jatkuva särkylääkkeen ottaminen voi johtaa tilanteeseen, jossa särky alkaa heti, kun lääkkeen pitoisuus alenee veressä.

Jos päänsärky on niin jatkuvaa, että lähes jokapäiväinen lääkitys olisi tarpeen, on syytä hakeutua lääkäriin oireen syyn.

Särkylääkepäänsärystä pääsee eroon vain lopettamalla lääkkeen käytön. Jatkossa särkylääkettä ei pitäisi ottaa paria kertaa useammin viikossa.

5. Lihaskipuun kannattaa käyttää kipugeeliä

Totta. Paikalliseen hoitoon liittyy vähemmän haittoja kuin suun kautta otettuun lääkitykseen. Geeliä tulee käyttää säännöllisesti ohjeen mukaan: silloin tällöin iholle sipaistu aine ei riitä tuottamaan riittävää lääkeainepitoisuutta ihon alla oleviin kudoksiin.

6. Tavallinen särkylääke ei auta migreeniin

Tarua. Heti kohtauksen alkuvaiheessa otettu tavallinen kipulääke tehoaa useilla myös migreenipäänsärkyyn.

7. Illalla otettu tulehduskipulääke estää seuraavan aamun krapulan

Krapulaa kaikkine oireineen ei estä muu kuin liian alkoholin välttäminen, mutta tulehduskipulääke voi lievittää päänsärkyä.

Lue lisää aiheesta Hyvä terveys -lehden verkkosivuilta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?