Nainen, ota tämä tavaksi: Näin tutkit rintasi! - Terveys - Ilta-Sanomat

Nainen, ota tämä tavaksi: Näin tutkit rintasi!

Suuri osa rintasyövistä löytyy, kun nainen itse havaitsee muutoksen rinnassaan ja hakeutuu tutkimuksiin. Katso tästä, miten tutkit rintasi oikeaoppisesti.

30.9.2013 15:43

Jokaisen naisen on hyvä tuntea omat rintansa ja tutkia ne säännöllisesti havaitakseen muutokset. Rintasyövän paranemisennuste on parempi, jos tauti havaitaan varhaisessa vaiheessa.

Näin tutkit rintasi:

1. Tunnustele rintojasi noin viikon sisällä kuukautisten jälkeen. Tämä on paras ajankohta, koska hormonien aiheuttama kipu ja turvotus ovat silloin vähimmillään.

2. Tutki rinnat ensin ylävartalo paljaana peilin edessä seisten: Anna käsien riippua vartalon vierellä ja nosta ne sitten pään yläpuolelle. Tarkkaile sekä alkuasennossa että liikkeen aikana onko rinnoissa muodonmuutoksia tai sisäänvetäytymiä. Tarkista myös ettei nänneissä ole muodonmuutoksia, pysyviä sisäänvetäytymiä tai veristä vuotoa.

3. Käy seuraavaksi selinmakuulle. Tutki yksi rinta kerrallaan painelemalla sitä kädellä pehmein painalluksin. Mikäli kovettumia löytyy, ne tuntuvat käden ja rintakehän välissä. Tee tutkimus sekä tutkittavan rinnan puoleinen käsi alhaalla että ylhäällä.

4. Tunnustele lopuksi kainalokuopat. Rintasyöpä voi aiheuttaa suurentuneita imusolmukkeita kainalokuoppaan. Suurentuneet imusolmukkeet tuntuvat sormenpään kokoisina nystyröinä.

Etsi näitä:

1. Rintasyövän tavallisin oire on kiinteä, aristamaton, ympäristöön kiinnittynyt kyhmy rinnassa. Syöpäkyhmy on useimmiten kivuton, mutta se voi myös aiheuttaa rinnassa kipua tai pistelyä. Joskus rintasyövän ensimmäinen merkki voi olla kyhmy kainalossa.

2. Rinnan alueella saattaa esiintyä myös ihomuutoksia tai painautumia. Iho voi olla kyhmyn kohdalla vetäytynyt kuopalle, nänni voi olla vetäytynyt sisään tai nännistä voi vuotaa kirkasta tai veristä eritettä.

Muista myös:

1. Hakeutua lääkäriin, jos tunnet rinnoissasi jotain poikkeavaa.

2. Osallistua järjestettyihin mammografiaseulontoihin.

3. Tutkituttaa rintasi vuosittain lääkärillä tai terveydenhoitajalla käydessäsi.

lähteet: Duodecim, terve.fi, cancer.fi Teksti: Sanna Peutere

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?