Uusi suomalaistutkimus varoittaa: Nämä valmisruoat sisältävät vaarallisia hormonihäirikköjä

Julkaistu:

Professori Raimo Pohjanvirran mukaan lapsiperheessä kannattaa miettiä, kuinka paljon valmishampurilaisia ja pippurimeetvurstia syödään.
Helsingin yliopiston tutkijat löysivät Suomessa myytävistä valmisruokahampurilaisista sekä pippurimeetvurstista mahdollisesti terveyteen vaikuttavia määriä naishormoni estrogeenin lailla käyttäytyviä hormonihäirikköjä.

Koska hampurilaiset ovat suosittu ruoka lasten keskuudessa, tutkimustulokset ovat huomionarvoisia ja mahdollisesti huolenaihe, tutkijat kirjoittavat Food Additives & Contaminants -lehden verkkoversiossa.

Havainto näyttää tutkijoiden mukaan liittyvän näissä valmisruoissa lisäaineena käytettyyn soijaproteiiniin tai muuhun soijalisäaineeseen.
Soija sisältää luontaisesti naishormoni estrogeenin kaltaisia yhdisteitä, joita on eri määriä eri soijatuotteissa.

Soijan on osoitettu tutkimuksissa niin edistävän terveyttä kuin olevan mahdollisesti haitallinen eri-ikäisille ihmisille.

Kaikista tutkituista kaupan valmishampurilaisista ja pippurimeetvursteista löytyi estrogeenin kaltaista hormonihäirikköä. Pitoisuudet vaihtelivat parhaimmillaan tuhatkertaisesti eri tuote-erien välillä.

- Sikäli olimme yllättyneitä, että soija oli vain tällainen apuaine yhtenä monien muiden joukossa ja silti näkyy noin selvästi, toteaa tutkimuksessa mukana ollut Helsingin yliopiston toksikologian professori
Raimo Pohjanvirta.

Soijaa käytetään laajalti lisäaineena erilaisissa valmisruoissa.
Valmishampurilaiset ja pippurimeetvursti olivat kuitenkin ainoat tuotteet, joista tutkijat tällä kertaa löysivät mahdollisesti huolestuttavia määriä hormonihäirikköjä.

He tutkivat 15 eri valmisruokaa, pääasiassa liha- ja kalatuotteita. He eivät myöskään löytäneet huomattavia määriä hormonihäirikköjä ruokapakkausmateriaaleista, joita on myös pidetty mahdollisena hormonihäiriköiden lähteenä.

Tiedemaailma kiistelee soijan mahdollisista hyödyistä ja haitoista.

- Soijasta on aikaisemmin esitetty, että se olisi terveydelle hyväksi, erityisesti naisille, mutta siitä on toisaalta ristiriitaista näyttöä. On kokeellisia tutkimuksia, joissa se on jopa pahentanut tiettyjen syöpien esiintymistä, Pohjanvirta sanoo.

Esimerkiksi rintasyövässä on osoitettu sekä kasvaimen kasvua hidastavia että kiihdyttäviä vaikutuksia. Nämä saattavat johtua esimerkiksi erilaisista kasvaintyypeistä, syövän eri vaiheista ja eroista potilaiden välillä.

Erityisesti soijan mahdolliset vaikutukset lapsiin huolestuttavat kuitenkin monia tutkijoita, koska lasten kehitykseen liittyvä hormonitoiminta on herkempää kuin aikuisten.

Professori: Lasten varottava syömästä liian usein

- Kun hampurilaisen syönti on ajoittaista, ja se on silloin tällöin tarjottava herkku palkkioksi jostakin, silloin se on varmasti ihan ok. Mutta jos se on rutiininomainen tapa, jota harjoitetaan useita kertoja viikossa, se voi mahdollisesti olla jopa terveysriski, nimenomaan kasvavilla lapsilla.

Tarkkoja suosituksia on kuitenkin mahdotonta antaa, sillä hormonihäiriköt käyttäytyvät eri tavalla kuin muut myrkyt.

- Hormonihäiriköt ovat siitä poikkeuksellisia kemikaaleja, että niissä pahin haitta tuleekin jo pienemmällä annoksella. Kun altistus kasvaa, vaikutus voi jopa vähentyä. Ja taas jos edelleen annosta kasvatetaan, voikin tulla toisentyyppisiä haittavaikutuksia. Riskiarvioinnin kannalta ne ovat paljon hankalampia aineita kuin muut kemikaalit, Pohjanvirta kertoo.

Tutkimuksessa katsottiin vain naishormoni estrogeenin kaltaisia yhdisteitä.

- Nämä yhdisteet ovat ehkä tavallisimpia tai ainakin eniten tutkittuja maailmassa tällä hetkellä. On toki olemassa muitakin mahdollisesti hormonijärjestelmää häiritseviä yhdisteitä, mutta niihin meidän tämänkertainen tutkimuksemme ei paneutunut, Pohjanvirta linjaa.

4 faktaa

  1. Hormonihäirikkö on kemikaali, joka vaikuttaa ihmisen normaaliin hormonitoimintaan käyttäytymällä luontaisen hormonin tavoin.
  2. Erityisen haitallista tämä voi olla herkissä kehitysvaiheissa, kuten sikiönä, varhaislapsuudessa ja murrosiässä, jolloin hormonit säätelevät elimistön kehitystä.
  3. Hormonihäiriköt voivat haitata kehitystä ja liiallisissa määrin vaikuttaa riskiin sairastua esimerkiksi rinta- ja eturauhassyöpään.
  4. Ne on myös yhdistetty lapsettomuusriskiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt