Norjassa varoitetaan hirvenlihan syönnistä - lasten aivot vaarassa

Norjan elintarvikeviranomainen (VKM) on varoittanut metsästetyn hirven- ja peuranlihan aiheuttavan mahdollisesti aivovaurioita lapsille. Uudessa raportissa tätä perustellaan lihassa olevalla lyijyllä. Mitä sanoo Evira?

Norjalaisten mukaan hirvenliha on vaarallista varsinkin lapsille.

30.8.2013 19:31

Raportin julkaisu osuu Norjan hirvenmetsästyskauden alkuun.

Sen mukaan lasten, raskaana olevien naisten ja korkeasta verenpaineesta kärsivien pitäisi syödä riistaa korkeintaan kerran kuussa.

Tutkimuksen mukaan lyijypitoisuus vaihteli tutkitussa lihassa valtavasti 0,03 milligrammasta jopa 110 milligrammaan kiloa kohden.

- Lapset, jotka syövät tällaista lihaa, kärsivät usein älykkyysosamäärän lievästä laskusta. Lyijy vaikuttaa keskushermoston kehitykseen, viranomainen toteaa raportissaan Local-sivuston mukaan.

EU:n asettama raja naudanlihan lyijypitoisuudelle on 0,10 milligrammaa kiloa kohden ja tätä käytetään myös riistan kanssa.

Eviran erikoistutkijan Eija-Riitta Venäläisen mukaan Suomessa hirvenlihaa on testattu säännöllisesti vuosittain jo vuosikymmenten ajan, mutta tulokset ovat olleet puhtaita eikä lyijyvaroitusta ole.

Sen sijaan hirven sisäelinten kadmiumpitoisuudet ovat ylittäneet suositusrajat, minkä vuoksi lainsäädännön mukaan yli 1-vuotiaiden hirvien maksaa ja munuaisia ei hyväksytä elintarvikkeeksi.

Venäläinen muistelee, että myös Ruotsista on tullut ajoittain Norjan tapaisia uutisia.

- Epäilen, että Norjan tapauksissa liha on peräisin läheltä ampumahaavaa, jossa lyijypitoisuus on korkeampi, Venäläinen sanoo IS:lle.

- Jos pitää huolen, että liha on leikattu tarpeeksi kaukaa tästä paikasta, ei asiasta tarvitse huolestua. Toki tässä asiassa metsästäjillä on iso vastuu, Venäläinen sanoo.

Norjassa uusien syöntisuositusten lisäksi metsästäjille onkin tulossa ohjeistus, jonka mukaan liha pitää leikata vähintään 30 sentin päästä ampumahaavasta. VKM kuitenkin mainitsee, että varotoimen vaikutuksista ei ole varmuutta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?