Nekrotisoiva faskiitti: Erittäin harvinaista "tappajabakteeria" on Suomessakin: "Potilas voi menehtyä 24 tunnissa" - Terveys - Ilta-Sanomat

Erittäin harvinaista "tappajabakteeria" on Suomessakin: "Potilas voi menehtyä 24 tunnissa"

Ruotsissa uutisoitu lihansyöjäbakteerin leviäminen on saanut monen huolestumaan Suomen tautitilanteesta.

30.8.2013 12:01

Lihansyöjäbakteerilla tarkoitetaan A-streptokokkibakteerin aiheuttamaa harvinaista vakavaa tautimuotoa, nekrotisoivaa faskiittia, jossa potilaan tila voi romahtaa jopa yhden päivän aikana.

Ruotsin media uutisoi tappajabakteerista, joka "syö ihmisen elävältä". Lihaa syövää bakteeria on ruotsalaismedian mukaan todettu Danderydin sairaalassa jo 29 tapausta vuoden 2010 jälkeen.

Onko Suomessa havaittu lihansyöjäbakteerin yleistymistä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Jaana Vuopio?

- Tartuntatautirekisterin tilaston mukaan tänä tai viime vuonnakaan meillä ei ole mitään poikkeavaa nousua. Seuraamme vakavia A-streptokokkitauteja jatkuvasti, ja laboratoriot ilmoittavat tapaukset THL:ään.

- Hoitavilta lääkäreiltä ei myöskään ole kantautunut tällaista tietoa, ja vakavista taudeista tieto tulee kyllä yleensä hanakasti. Mitään hälyttäviä merkkejä ei siis Suomessa ole, Vuopio rauhoittelee.

A-streptokokki aiheuttaa tyypillisesti angiinan, joita Suomessa on vuosittain kymmeniätuhansia.

- A-streptokokin vakavia tautimuotoja on vuosittain noin 200. Määrä on pysynyt samana jo pidemmän aikaa.

200 vakavasta tapauksesta vain osa johtaa nekrotisoivaan faskiittiin.

- Nekrotisoiva faskiitti on ikään kuin taudin yksi oire. Osalla vakavista tapauksista bakteeri voi löytyä ihon alaisesta lihaskudoksesta.

Miksi nekrotisoiva faskiitti on niin rankka tauti?

- Se etenee niin nopeasti, että jo vuorokaudessa kunto voi romahtaa niin, että potilas menehtyy, ellei hän pääse kirurgiseen hoitoon tai tehohoitoon. Potilaalle pitää myös aloittaa pikaisesti vankat antibioottihoidot.

Voiko tartuntaa jotenkin ennustaa?

- Ei pysty mitenkään etukäteen sanomaan kuka saa sen, mutta tauti on todella harvinainen. Yleensä taustalla on jokin ihohaavauma, jonka kautta bakteeri pääsee elimistöön ja aiheuttaa osalle vakavan taudin.

- Valtaosalla bakteeri ei etene. Ei ole tietoa, miksi jotkut saavat vakavan taudin. Joukossa saattaa olla sekä perusterveitä nuoria että hyvin iäkkäitä, joille tartuntatauteja yleensäkin tulee helpommin. Nuorilla sairastuneilla on paremmat mahdollisuudet selvitä taudista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?