Kuinka pitkään elät? Tarkista tästä suomalaisten noussut elinajanodote

Julkaistu:

LIV
Yli 90-vuotiaiden määrä viisinkertaistuu Suomessa vuoteen 2060 mennessä.
Ikäihmisten osuus Suomen väestörakenteessa lisääntyy, sillä suomalaiset elävät vanhemmiksi kuin koskaan aiemmin.

Kun Suomessa oli yli 90-vuotiaita 6017 vielä vuonna 1980, oli 90 vuotta täyttäneiden määrä viime vuoden lopussa kasvanut jo peräti 38525 henkilöön.

Samalla aikavälillä satavuotiaiden lukumäärä kasvoi 53:sta jopa 709:ään.

Professori Marja Jylhä Tampereen yliopiston terveystieteiden yksiköstä kertoo, että hyvin iäkkäiden osuuden väestöstä odotetaan kasvavan erittäin ripeää vauhtia jatkossakin.

- Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan vuonna 2060 yli 90-vuotiaita arvioidaan Suomessa olevan jo yli 205000.

Iäkkäiden osuuden lisääntyminen Suomen väestörakenteessa on Jylhän mukaan seurausta onnistumisista hyvinvointivaltion rakentamisessa ja kehittämisessä.

- Elinolot ovat kehittyneet jatkuvasti paremmiksi, ihmisten ravitsemus on parantunut ja elinympäristö muuttunut puhtaammaksi.

Suomalaisten eliniänodote on noussut viime vuosikymmenten aikana kovin harppauksin.

Vielä 1970-luvun alussa vastasyntyneen odotettiin saavuttavan keskimäärin 70 vuoden iän sukupuolesta riippumatta. Vuoden 2011 lopussa Suomessa syntyvällä poikalapsella oli Tilastokeskuksen mukaan tilastollista elinikää jäljellä 77,2 vuotta ja tytöllä 83,5 vuotta - siis keskimäärin 80,38 vuotta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijan Petteri Sipilän mukaan useiden vuosien ero miesten ja naisten elinajanodotteessa on yleismaailmallinen ilmiö.

- Sukupuolten väliseen eroon elinajanodotteessa vaikuttavat esimerkiksi elintavat ja tapaturmakuolleisuus, joka on miehillä huomattavasti naisia yleisempää.

Yliaktuaari Matti Saari Tilastokeskuksesta huomauttaa, että eliniänodote syntymävuonna ei riitä kertomaan, kuinka paljon elinvuosia on vielä tällä hetkellä odotettavissa.

- Tällä hetkellä keskimääräinen elinikä on kuitenkin paljon enemmän kuin tiettynä syntymävuonna laskettu elinajanodote.

Teksti: Mikko Vesa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt