Tunnista lapsen helleoireet ajoissa! - Toimi oikein

Suomea lämmittänyt kuuma helleaalto on yllättänyt monet suomalaiset.

Ennatyshelteet jatkuvat Suomessa. Moni vilvoittelee vetteen äärellä.

15.7.2010 11:11

Helle-ennätyksiä on rikottu ympäri maata ja vaikka lämpö onkin ihanaa, voi se olla varsinkin lasten, ikääntyneiden ja sairaiden terveydelle vaarallista.

Suomessa ei ole nähty yhtä lämmintä kesää sitten 1930-luvun, joten monilla ei varmasti ole kovin vankkaa tietoa mitä tämänkaltainen kuumuus voi aiheuttaa ja miten hellesairaudet voi tunnistaa ajoissa, varsinkin perheen pienimpien kohdalla.

Tässä WebMd.com kertoo nestehukan ja hellesairauksien yleisimmät oireet sekä miten niiden kanssa tulisi toimia.

Nestehukan oireet lapsella

Lapsen nestehukka voi ilmetä muun muassa seuraavin oirein:

- Jano

- Väsymys

- Ärtyisyys

- Kuiva suu

- Kuuma olo

Jos lapsi valittaa janoa, kuumaa oloa tai näyttää ahdistuneelta auringossa, hänellä saattaa olla varhaisen nestehukan oireita. Vie lapsi heti sisään viileään ja mukavaan paikkaan. Juota tälle paljon nesteitä, kuten vettä tai urheilujuomia. Sokeripitoiset juomat, joiden hiilihydraatit ylittävät 8 % eivät imeydy elimistöön yhtä nopeasti.

Riisu lapselta kaikki ylimääräinen vaatetus. Hyvä keino on laittaa viileitä tai kosteita vaatteita lapsen kuumalle iholle. Mikäli nestehukan oireita ei huomaa, voi se johtaa vakavampiin hellesairauksiin, kuten lämpöuupumukseen tai - halvaukseen.

Nestehukan aiheuttamien lämpösairauksien oireet lapsilla

Yleisimpien nestehukasta johtuvien lämpösairauksien oireet ovat kaikki melko samanlaisia, mutta eroavat voimakkuudeltaan. Huomioi, että kuumuus voi aiheuttaa myös muita vaivoja, kuten aurinkoihottumaa ja lämpöturvotusta (käsien ja jalkojen turpoaminen), mutta nämä eivät ole yhteydessä nestehukkaan.

- Lämpökouristukset: kivuliaat kouristukset vatsalihaksissa, käsissä ja jaloissa.

- Lämpöpyörtyminen: heikotus, väsymys tai pyörtyminen kuumassa harjoittelun jälkeen.

- Lämpöuupumus: Runsas hikoilu, väsymys, päänsärky, huimaus, ruokahalunpuute, pahoinvointi, oksentelu, kylmät väreet, heikotus, voimakas jano, lihaskipu ja -krampit, näköongelmat, ärtyneisyys ja joskus tajuttomuus.

- Lämpöhalvaus: hyvin korkea ruumiinlämpö, pahoinvointi ja oksentelu, hourailu, kuuma ja kuiva iho, tajuttomuus, hengenahdistus, vähentynyt virtsaamistarve, verta virtsassa tai ulosteessa.

Lämpösairauksien hoito

On olemassa paljon asioita, joilla voit helpottaa nestehukan aiheuttaman lämpösairauden oireita lapsilla. Aivan ensimmäisenä pyydä apua. Vie lapsi viileään sekä varjoisaan paikkaan ja juota tälle paljon nesteitä. Mikäli lapsella on vain lieviä hellesairauden oireita, lepo ja nesteytys voivat riittää hoidoksi. Vakavammat tapaukset vaativat välitöntä lääkärihoitoa.

1. Lämpökouristus

Lämpökouristus on yksi lievimmistä hellesairauksien muodoista. Siirrä lapsi varjoon ja venyttele hellävaroin kouristuksesta kärsiviä lihaksia. Juota lapselle paljon nestettä. Paljon natriumia sisältävät juomat estävät tehokkaasti lämpökouristusten syntyä. Monissa urheilu- ja kivennäisjuomissa on tarpeeksi natriumia. Jos lapsi on kova hikoilemaan, anna tälle vaikkapa sipsejä tai suolapähkinöitä. Jos kouristukset poistuvat, lapsi voi jatkaa leikkiään, mutta häntä tulisi valvoa tarkoin.

2. Lämpöpyörtyminen

Lämpöpyörtyminen on huimausta tai pyörtymistä, joka aiheutuu pitkäkestoisesta seisomisesta tai istuma-asennosta nopeasti noustessa. Vakavissa tapauksissa lapsi voi menettää tajuntansa. Kuumassa aktiivisesti liikkuminen, nestehukka ja lämpöön tottumattomuus aiheuttavat lämpöpyörtymistä todennäköisimmin.

Oireiden ilmaantuessa lapsi tulisi laittaa makaamaan antaa tälle nesteitä. Jos lapsi on tajuton tai ei voi juoda, hakeudu lääkäriin välittömästi.

3. Lämpöuupumus

Lämpöuupumus vaatii välitöntä hoitoa. Lämpöuupumuksesta kärsivä lapsi on todella voimaton ja on jopa oireista tietämättömän silmissä voipunut. Vaikka lämpöuupumus vaatii välitöntä hoitoa, se ei ole yleensä hengenvaarallinen. Tästä huolimatta, joissain tapauksissa se voi johtaa lämpöhalvaukseen, mikä vaatii nopeaa ensiapua.

Kuten lämpökouristusten hoidossa, lämpöuupunut lapsi tulisi siirtää välittömästi varjoisaan sekä viileään paikkaan ja juottaa tälle paljon nesteitä. Lasta ei saa päästää enää leikkimään tai urheilemaan samana päivänä. Jos lapsi näyttää sekavalta, tokkuraiselta, saa kohtauksen, kokee hengitysvaikeuksia, oksentaa tai ripuloi, toimita hänet sairaalaan välittömästi.

4. Lämpöhalvaus

Lämpöhalvaus on myös välitöntä ensiapua vaativa sairaus. Sen tyypillisin oire on hyvin korkea kuume (yli 40 astetta). Lämpöhalvaus voi tulla yllättäen, ilman minkäänlaisia lämpöuupumuksen oireita.

Lämpöhalvauksen saanut lapsi tulee toimittaa sairaalaan välittömästi, kylmään kiedottuna ja nesteytettynä. Voit viilentää lasta ambulanssia odotellessa riisumalla tämän vaatteet ja asettamalla jääpusseja lapsen niskaan, kainaloihin ja haaroihin. Tuuleta lasta ja ruiskuta tämän päälle vettä suihkupullosta. Jos lapsi on tajuissaan ja pystyy nielemään, anna hänelle nestettä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?