Koska kävit viimeksi silmälääkärissä? Nämä sairaudet voivat majailla oireettominakin

IS listasi kymmenen oireettomanakin pysyttelevää sairautta, jotka silmälääkäri voi löytää.

2.6.2013 7:56

Silmälääkärissä kannattaa käydä säännöllisesti, vaikka silmät eivät oireilisi. Monet piilevät sairaudet, kuten diabetes, reumasairaudet tai melanooma, saattavat olla oireettomia, mutta nähtävissä silmänpohja- tai verkkokalvotutkimuksessa. Erityisesti ikääntyessä sairaudet lisääntyvät.

- Kun on täyttänyt 40 vuotta, silmälääkärillä kannattaa käydä viiden vuoden välein. Yli 60-vuotiaiden kohdalla sopiva käyntiväli on kolme vuotta, ohjeistaa Suomen Terveystalon silmätautien ylilääkäri Tiina Leivo.

Silmälääkärille kannattaa varata aika saman tien, jos näkö on heikentynyt tai ilmaantuu näköhäiriöitä tai muita silmäoireita. Tällaisia voivat olla esimerkiksi salamanvalojen näkeminen tai paineen tunne silmässä.

Riittääkö, jos käy näöntarkastuksessa optikolla?

- Ei. Optikko voi kyllä mitata silmänpaineet suhteellisen hyvin, mutta ei esimerkiksi tiettyä silmän matalapainemuotoa. Jos silmästä löytyy jokin sairaus, se on tavallisimmin silmäsairaus. Se saattaa kuitenkin liittyä johonkin yleissairauteen.

Mitä silmästä voi paljastua?

1. Glaukooma eli silmänpainetauti

Näköhermoa vaurioittava sairaus on tavallisimpia oireettomia silmäsairauksia. Taudin aiheuttaa yleensä kohonnut silmän sisäinen paine. Hoitamattomana heikentää näköä pysyvästi.

2. Diabetes

Silmistä saattaa löytyä sairauden löydöksiä, vaikka kakkostyypin diabetesta ei olisi vielä havaittu. Kolmanneksella kakkostyypin diabetekseen sairastuneella on diagnosoinnin aikaan silmälöydöksiä, kuten hiussuonten tukkeumia tai turvotusta.

3. Kaihi

Kaihi on normaaliin ikääntymiseen liittyvä sairaus. Jopa puolella 60-vuotiaista on kaihin aiheuttamaa silmän linssin samenemista. Leikkauksen ajankohta määrittyy sen mukaan, kuinka nopeasti sairaus etenee. Sairaus ei aiheuta palauttamattomia muutoksia näössä.

4. Ikärappeuma

Sairautta esiintyy kymmenellä prosentilla yli 60-vuotiasita ja 30:lla prosentilla yli 80-vuotiaista. Sairaus alentaa näön tarkkuutta. Rappeuma voi olla alkuvaiheessa oireeton ja kuiva, mutta muuttua äkillisesti hoitoa vaativaksi kosteaksi muodoksi.

5. Verenpainetauti

Kohonnut verenpaine voi näkyä silmänpohjassa. Silmä on ainoa kohta ihmisen kehossa, jossa lääkäri voi nähdä verisuonen. Verenpainetaudissa verisuonten rakenteissa näkyy muutoksia.

6. Kilpirauhashäiriö

Osalla potilaista kilpirauhashäiriöön liittyy silmien ulospäin työntymistä. Oireena voi olla myös "tuijottava katse", koska yläluomet nousevat tavallista korkeammalle. Tämä suurentaa luomirakoa.

7. Reuma

Reuman ensioireet saattavat näkyä silmänpohjassa. Oireita ovat silmien rähmiminen, punoitus, värikalvotulehdus ja silmän kuivuminen.

8. Melanooma

Silmän sisässä tai pinnalla voi kasvaa melanooma tai pahanlaatuinen kasvain. Myös esimerkiksi rinta- tai keuhkosyövän etäpesäkkeitä voi löytyä silmistä.

9. MS-tauti

Taudin ensioire voi olla näköhermon tulehdus, minkä ensioire saattaa olla näön sumentuminen.

10. Infektioperäiset yleissairaudet

Eräät sukupuolitaudit, kuten hiv tai kuppa, saattavat näkyä silmänpohjatutkimuksessa. Klamydia voi aiheuttaa silmätulehduksen kaltaisia oireita ja herpes puolestaan kipua ja verestystä.

Lähteet: Silmätautien ylilääkäri Tiina Leivo, Terveyskirjasto.fi.

Maiju Majamaa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?