Kevytkola voi aiheuttaa yhtä pahoja tuhoja kuin huumeet

Julkaistu:

Kolavaara
Luulitko, että makeutusaineella makeutetut juomat ovat sokerituotteita hellävaraisempia? Uuden tutkimuksen mukaan sokerittomat kolat ovat hirviöjuomaa: ne voivat tuhota pahoin erityisesti suuta. Selvitys osoittaa, että kevytkolan nauttijoiden hampaat ovat jopa yhtä pahassa vaarassa kuin huumeiden käyttäjien hampaat.
30-vuotias nainen oli juonut päivässä 2 litraa kevytkolaa - kuten Coca-Cola Lightia ja Pepsi Maxia, ja millaisin seurauksin: hänen suuvaurioitaan on verrattu jopa aktiivisesti huumeita käyttävien suuongelmiin.

Yhdysvaltain hammaslääkäreiden tutkimuksessa osoitettiin, että jo 3-5 vuoden kevytkolan nauttiminen aiheuttaa vakavan eroosion hampaissa.

Tutkittavalla naisella oli  samanlaiset hammaskolhut kuin metamfetamiinia käyttävällä huumeaddiktilla ja crack-huumeen pitkäaikaiskäyttäjällä. Kaikki nämä nautintoaineet eli kola, metamfetamiini ja crack syövyttävät myös leukaluuta.

Kolaa lipittävällä amerikkalaisnaisella oli pahoja vaurioita ja värjäytymiä hampaissaan. Osa hampaista oli niin pahasti kuluneet, että niitä ei voinut enää jättää suuhun eikä korjata, kirjoittaa General Dentistry -julkaisu.

General Dentistry haluaa osoittaa tutkimuksellaan, että kevytkola on hyvin hapanta ja tekee erittäin pahaa jälkeä paitsi elimistön happamuudelle, niin myös hampaiden pinnoille ja suuhygienialle.

Virvoitusjuoma-alan edustajat ovat kritisoineet tutkimusta sillä, että testihenkilönä toiminut nainen ei ollut käynyt vuosiin hammaslääkärissä. Hampaiden pesu kaksi kertaa päivässä on myös suositeltavaa.

Ota kantaa

Kumpaa suosit: kevytkolaa vai tavallista kolaa?

Kevyt kolaa 29% Tavallista kolaa 47% En kumpaakaan 24%
Ääniä yhteensä 7026

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt