Kännykkäaddiktio on huolestuttava ilmiö - lapsia A-klinikalle - Terveys - Ilta-Sanomat

Kännykkäaddiktio on huolestuttava ilmiö - lapsia A-klinikalle

Poltteleeko puhelin taskussa ja tarkistatko viestejäsi yhtenään? Yhä useampi on koukussa älypuhelimeensa.

23.5.2013 17:41

Kännykkä polttelee yöpöydällä. Pitäisikö vielä kerran ennen nukahtamista tarkistaa, onko joku meilannut tai kommentoinut Facebookissa?

Onhan myös mahdollista, että juuri kuluneiden viiden minuutin aikana on joku merkittävä julkkis kuollut tai ydinvoimala räjähtänyt. Nyt on pakko tarttua puhelimeen, vaikka puoliso vieressä saa taas sätkyn.

Tällaista painia käydään lukuisissa kodeissa Suomessa päivittäin. Joka toisella on nykyään älypuhelin, minkä vuoksi netti ja pelit ovat koko ajan käden ojennuksen päässä – sängyssä, vessanpöntöllä ja ruokapöydässä.

Älypuhelinten voittokulku näkyy myös bussipysäkeillä ja työtauoilla. Siinä, missä ennen sytytettiin tupakka, hipaistaan nyt näyttöä.

Viestintäpäällikkö Aino Majava A-klinikkasäätiöstä sanoo, että on ihan normaalia selailla puhelintaan vaikka linja-autossa. Huolestumiseen on syytä silloin, kun kännykkä alkaa hallita elämää.

- Jotkut kokevat ahdistusta, jos eivät vaikka virran loppumisen takia pääse puhelimen kimppuun. Kun katselee puhelimesta kissan kuvia, samaan aikaan ympärillä voi olla oma perhe, johon olisi varmasti tärkeämpää keskittyä. Kännykkäriippuvainen ei ole ikinä kunnolla läsnä, Majava sanoo.

Myös kännyköiden kamerat aiheuttavat sen, ettemme ole oikeasti läsnä. Jopa Lontoon olympialaisten avajaisissa urheilijat taltioivat puhelimillaan tapahtumaa sen sijaan, että olisivat nauttineet elämyksestä.

Aino Majava on työskennellyt nettiriippuvuuden parissa jo kymmenkunta vuotta. Nettiriippuvuus on hänen mukaansa samanlaista kuin muutkin toiminnalliset riippuvuudet. Se tuottaa tyydytystä nopeasti ja saa haluamaan lisää. Se vaikeuttaa ajanhallintaa ja sekoittaa vuorokausirytmiä. Siihen liittyy myös ongelman salailua ja vähättelyä.

Nettiriippuvuudesta kärsivät jo lapsetkin. Kännykät ja pelit imaisevat nuoret niin nopeasti, että heitä tavataan jo A-klinikkasäätiön toimipisteissä.

Omaa kännykkä- ja nettiriippuvuuttaan voi testata muun muassa pitämällä taukoa niiden käytöstä. Minkälaisia tuntemuksia se aiheuttaa?

Oivallinen on myös Päihdelinkin nettiriippuvuustesti. Se löytyy osoitteesta www.paihdelinkki.fi/testaa/netinkaytto.

Tuntuuko, että kännykkä hallitsee liikaa kotonasi? Tee näin:

  • Vie puhelin kauemmas itsestäsi. Älä pidä sitä esimerkiksi yöpöydällä.

  • Tee itsellesi selväksi, ettet mene tutkimaan kännykkää vähän väliä. Pidä vaikka koko illan kestävä tauko.

  • Ota puhelimesta pois piippaukset, jotka kertovat uudesta sähköpostista tai Facebook-ilmoituksesta

IS kännykkägallup

Kysymykset:

  1. Mihin käytät puhelintasi?

  2. Oletko koukussa kännykkääsi?

  3. Voisitko viettää kokonaisen päivän ilman puhelintasi?

Vili Orava, 20

1. Minulla on niin huono kännykkä, että käytän vähän nettiä. Joskus käytin sitä sähköpostin ja Facebookin katsomiseen. Pelitkin olen poistanut 2. Ehkä olen jollain tapaa koukussa tekstareihin ja puheluihin. 3. Protu-leirillä olimme yhden päivän kokonaan ilman puhelinta, ja se oli ihana kokemus. Haluaisin, että pääsisimme kännykkäkulttuurista eroon. Se vaikeuttaisi elämää, mutta toisi kokemuksia. Tekisi joskus mieli lähteä matkalle ja jättää puhelin kotiin.

Leena Itkonen, 44

1. Soittamiseen ja tekstiviesteihin. Puhelimessani ei ole nettiä. Teinit pitävät perheessä huolen siitä, että älypuhelimia on. 2. En ole. Perheen kesken pitää tietysti viestitellä, mutta en minä koukussa ole. 3. Voisin hyvin.

Emma Kansikas, 18

1. Kuuntelen musiikkia melkein aina, ja nettiä selailen välillä. 2. Kyllä. Puhelimen pitää olla koko ajan mukana, enkä pysty olemaan siitä erossa. 3. Siitä tulisi todennäköisesti ahdistunut olo.

Topi Orava, 23

1. Ostin vuosi sitten iPhonen. Koska siinä on herkkuja vaikka muille jakaa, niin kyllä sitä tulee viiden minuutin välein käytettyä. Enimmäkseen käytän sosiaalista mediaa. 2. Muiden mielestä olen. Olen minä itsellenikin myöntänyt, että ehkä tulee kännyä välillä liikaakin käytettyä. Välillä yritän pitää pitempää kuin viiden minuutin taukoa kännykästä. 3. En ole koskaan ollut kokonaista päivää ilman kännykkää, mutta täytyy joskus kokeilla. Aiemmassa työpaikassani olin aamusta ruokapaussiin ilman puhelinta. Tuli vierotusoireita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?