Vaara! Katupöly voi tappaa - Suomessa 1500 kuolemaa vuodessa

Katupöly aiheuttaa noin 1 500 ennenaikaista kuolemaa Suomessa vuosittain.

28.4.2013 11:32

Katupölyn aiheuttama terveysriski on suuri. Euroopan ympäristöviraston raportin mukaan katupöly on terveydelle haitallista ja jopa vaarallista.

- Karkeatkaan hiukkaset eivät ole vaarattomia, toteaa tutkimusprofessori Jaakko Kukkonen Ilmatieteen laitokselta.

Kukkonen kertoo, että jokakeväisen riesan aiheuttamaa terveysriskiä on kymmenen viime vuoden aikana tutkittu Euroopan tasolla.

Mittauksiin perustuvissa tutkimuksissa on päädytty siihen, että ulkoilman laadun takia Suomessa aiheutuu noin 1500 ennenaikaista kuolemaa vuosittain.

Raporttia tukevat myös Ilmatieteen laitoksen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimukset.

Yli tuhat enemmän kuin liikenteessä

Se on valtava luku, kun sitä vertaa esimerkiksi liikennekuolemiin, joita sattuu noin 400 vuosittain.

Usein katupölykeskustelussa puhutaan esimerkiksi verenkiertoon pääsevästä hienojakoisesta pölystä. Nyt tiedetään, että karkeammatkin hiukkaset aiheuttavat tulehduksia.

- Emme tietenkään voi tietää, kuka on kuollessaan katupölyn uhri, koska ihminen on kokonaisuutena monimutkainen mekanismi. Ilmanlaadun ongelmilla on kuitenkin vaikutusta hengityselinsairauksien lisäksi sydän- ja verisuonisairauksiin ja jopa neurologisiin sairauksiin, Kukkonen sanoo.

Kuluva kevät on ollut hankala, sillä lumet ovat sulaneet tavallista myöhemmin koko Suomessa. Siksi katujen puhdistukseen on päästy vasta äskettäin.

Katupölystä on ollut haittaa jo usean viikon ajan, eikä tilanne ole vielä ohi.

Nastarenkaista hiekkaa ilmaan

Nastarenkaiden käytön vähentäminen parantaisi ilmanlaatua parhaiten.

- Nastarenkaat ovat tärkein tekijä siinä, kuinka paljon tiestä irtoaa hiukkasia ilmaan. Nastoja käytettäessä tapahtuu hiekkapaperi-ilmiö, eli renkaat hierovat ilmaan hiekkaa sekä hiukkasia asfaltista, autosta ja renkaista, Kukkonen sanoo.

Katujen puhdistuksessa ei pitäisi käyttää kuivaharjausta, vaan vesipuhdistus suojaa kansalaisia. Ainakin suurimmissa kaupungeissa vedellä lakaisu on jo käytössä.

Kuivaharjaus voi hetkellisesti jopa huonontaa ilman laatua. Siksi pitäisi suosia kosteita puhdistusmenetelmiä ja niiden kehittämistä.

Suojaudu näin

1. Reitti Valitse reitti, jossa ei pölise. Vältä vilkasliikenteisiä teitä ja kaupunkien keskusta-alueita. 2. Ajankohta Katupölyä on ilmassa eniten aurinkoisilla ja kuivilla keleillä.

3. Suojain Käytä P2-luokan hengityssuojainta, jossa on uloshengitysventtiili.

4. Hiekan kastelu Hiekoitushiekka on kasteltava ennen sen lakaisemista. 5. Puhallin pois Lehtipuhaltimia ei saa käyttää hiekan poistoon. 6. Lääkitys Astmaatikkojen on tärkeää vahvistaa lääkitystään lääkärin ohjeiden mukaisesti pöllyävänä aikana.

Lähde: Allergia- ja astmaliitto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?